Bodh Gaya
Regio: | Noord India |
Provincie: | Bihar |
Bodh Gaya is een boeddhistische pelgrimsoord in het Gaya District van Bihar. Deze plek is één van de vier heilige plaatsen gerelateerd aan het leven van de Boeddha (566 tot 486 voor Christus) en in het bijzonder met betrekking tot het bereiken van verlichting. De andere plaatsen zijn Sarnath, Kushinagar en Lumbini (Nepal). Het is nu een van de UNESCO-werelderfgoedlocaties en veel buitenlandse landen, waaronder Japan en China, hebben de Indiase overheid geholpen met het bouwen van faciliteiten voor boeddhistische pelgrims. De plek bruist het hele jaar door van pelgrims uit India en het buitenland die hun eer komen bewijzen in kloosters, tempels en overblijfselen van de Bodhi-boom. Bodh Gaya ligt vlak bij de rivier Neranjana en stond eerder bekend als Uruwela. Het stond ook bekend als Sambodhi, Vajrasana of Mahabodhi tot de 18e eeuw na Christus.
Boeddha in Bodh Gaya
Nadat prins Siddharta zijn ouderlijk huis, vrouw en kind op 29-jarige leeftijd in Kapilavastu had verlaten om inzicht te krijgen, heeft hij eerst vele omzwervingen gemaakt. Tijdens deze tocht bezocht hij twee leraren en werd hij bij geleerden en koningen uitgenodigd, maar nergens vond hij de werkelijke antwoorden op zijn vragen. Hij besloot met vijf vrienden het pad van ascese te gaan ‘bewandelen’ en heeft dat gedurende zes jaar gedaan. Het idee om de geest te doden om zo verlichting te bereiken was gangbaar in die tijd, maar na zes jaar hij hij dit nog steeds niet bereikt. Verzwakt werd hij opgenomen door enkele gezinnen nabij Bodh-Gaya en eenmaal aangesterkt had hij maar 1 gedachte: zelf de verlichting bereiken. Gedurende twee maanden is hij in de bossen gaan mediteren en heeft uiteindelijk zijn verlichting bereikt. Volgens de boeddhistische traditie was het onder een van die bomen in deze bossen dat Prins Siddhartha Gautama, de spirituele leraar die later bekend werd als de Boeddha, verlichting bereikte. Er wordt aangenomen dat Prins Siddhartha zeven dagen onder deze boom heeft gezeten en continu heeft gemediteerd. Later werd er een heiligdom opgericht dat bekend staat als “Animisalocana Cetiya”, “de diamanten troon”, op de plek waar hij had gezeten. In de 7de eeuw werd er ook een kleine tempel gebouwd bij de Bodhiboom. Hij zat met zijn gezicht naar de rivier. Boerin Sujata heeft hem een flink kom voedsel verstrekt, waar hij een paar weken mee kon doen. Na drie dagen en nachten van continue mediteren, behaalde hij waar hij naar op zoek was: de verlichting. Vervolgens bleef hij nog 7 weken in Bodhgaya, die hij doorbracht in meditatie, telkens op een andere plaats die later zijn gekenmerkt als te bezichtigen plaatsen met een speciaal belang.
Geschiedenis Bodh Gaya
250 jaar na het overlijden van Boeddha bezocht Koning Ashoka Bodh Gaya en men gaat ervan uit dat hij de opdracht heeft gegeven de Mahabodhi-tempel te bouwen. Het is één van de vroegste boeddhistische tempels die volledig uit baksteen is opgebouwd en nog steeds intact is in India. Sommige historici nemen aan dat de tempel gebouwd of hersteld is tijdens de dynastie van de Kushan (1ste – 3de eeuw na Christus). Nadat het boeddhisme in de 13de eeuw bijna geheel uit India was verdwenen na diverse invasties uit Afghanisatan en Oost Turkmenistan, werd deze tempel door de boeddhisten verlaten. De tempel raakte als zodanig in verval en werd overgroeid door planten en struiken. In de 18de eeuw zond de koning van Myanmar (voormalig Birma) verschillende restaurateurs naar de tempel om deze te herstellen. Het resultaat was de Birmese tempel die als eerste tempel in Bodh Gaya. Nadat de Birmezen in 1883 de Mahabodhi-tempel verder uit gegraven hadden werd onder leiding van Alexander Cunningham en de heer Mitra, de laatste afgevaardigd door de archeologische dienst van India, de tempel hersteld.
Bezienswaardigheden Bodh Gaya
Mahabodi Tempel Bodh Gaya
De Mahabodhi-tempel, ook wel de “Grote Ontwakingstempel” genoemd, staat op de UNESCO-werelderfgoedlocatie lijst. Het is een boeddhistische tempel die de locatie markeert waar de Heer Boeddha naar verluidt verlichting heeft bereikt. Heer Boeddha, prins Siddhartha Gautama, neemt een zeer belangrijke plaats in de religieuze geschiedenis van India in, aangezien hij naar verluidt de 9de en meest recente incarnatie van Lord Vishnu is die op aarde heeft rondgelopen. De tempel beslaat een oppervlakte van maar liefst 4,8 hectare en is 55 meter hoog. De oorspronkelijke tempel werd gebouwd door keizer Ashoka nadat hij zich tot het boeddhisme had gewend om vrede en eenzaamheid te zoeken van oorlog en veroveringen. De grote keizer Ashoka bezocht Bodhgaya rond 260 voor Christus. Tijdens zijn bezoek bouwde hij een kleine tempel bij de Bodhiboom. Een inscriptie die dateert uit de 1ste en 2de eeuw luidde dat de tempel die door keizer Ashoka was gebouwd, werd vervangen door een nieuwe. Veel monniken en aanhangers van het boeddhisme komen bij deze boom en maken talloze buigingen. Voor hen is dit een zuiverend ritueel en sommige monniken staan erom bekend dat ze tot wel 100.000 buigingen tegelijk uitvoeren. De architectuur van de tempel en de algehele stilte en vrede geven een betoverend gevoel.
Bodhi-boom in Bodh Gaya
De boom die nu aangewezen wordt als Bodhi boom is niet de oorspronkelijk boom waaronder Lord Boeddha zijn verlichting vond maar een kleindochter daarvan. Al voor de boom stierf werd in opdracht van keizer Asoka (268 tot 231 v. Chr.) een stek weggehaald en gebracht naar Sri Lanka en in de toenmalige hoofdstad Anuradhapura geplant. Nadat de oorspronkelijke bodhiboom afgestorven was, werd van de Anuradhapura-bodhiboom een stek teruggebracht naar India, en die boom staat er nog steeds. Toch wordt de huidige boom als startpunt gezien van het boeddhisme. Deze wetenschappelijke naam van deze boom is ficus religiosa, en is te herkennen aan zijn hartvormige bladeren. Andere belangrijke Bodhi bomen staan in Sravasti, de Anandabodhi-boom en de Bodhi-boom in Anuradhapura.Deze bomen zouden afkomstig zijn van de oorspronkelijke boom uit Bodh Gaya.
Boeddhabeeld Bodhgaya
Het grote boeddha beeld, great Statue of Boeddha is het hoogste beeld van Boeddha in India. Het beeld is 18,5 meter hoog en is Boeddha in een mediterende houding terwijl hij op een lotus bloem zit. Het beeld is ook 18 meter breed. Het beeld is ongeveer 1700 jaar oud en het is gebouwd van een combinatie van zandsteen en rode granietblokken. Het heeft waarschijnlijk zeven jaar geduurd om dit beeld te voltooien door ruim 12.000 steenhouwers. Het Grote Boeddhabeeld staat in een tuin aan het einde van Temple Street en wordt omringd door kleinere sculpturen van de tien belangrijkste discipelen van Boeddha, vijf aan elke kant. Boeddha kijkt oostwaarts naar de positie waar Boeddha zijn Nirvana bereikte. Op 18 november 1989 werd het beeld ingewijd door de 14de Dalai Lama, Tenzin Gyatso.
Thais Klooster Bodh Gaya
Op 700 meter afstand van de Mahabodhi-tempel, vind je Wat Thai, een Thais klooster. Wat Thai Buddhagaya, in de volksmond bekend als het Thaise klooster, werd in 1956 opgericht door de regering van Thailand op verzoek van de voormalige premier Jawaharlal Nehru om de relatie tussen de twee landen te versterken. Het klooster werd gebouwd met het idee om de filosofieën van het boeddhisme onder de massa te verspreiden. Het is de enige Thaise tempel in India. Wat Thai Bodhgaya staat bekend om zijn uitzonderlijke architectuur en verbluffende schoonheid, en lijkt opvallend veel op de tempels van Bangkok en is rijk verguld en zeer decoratief. Het heeft een hellend dak bedekt met gouden tegels. Het heiligdom van de tempel herbergt een prachtig gebeeldhouwd gigantisch bronzen beeld van Heer Boeddha. Binnen vind je verschillende afbeeldingen die betrekking hebben op het leven van Boeddha.
Tibetaanse vluchtelingenmarkt
India en Tibet hadden een sterke culturele en spirituele band sinds de oudheid. Tibetanen zagen India als een heilig land en een bezoek aan Bodhgaya wordt beschouwd als een spirituele prestatie voor het leven. Het verhaal van de Tibetaanse vluchtelingenmarkt in Bodh Gaya begint in 1959, toen Zijne Heiligheid de 14de Dalai Lama Tibet ontvluchtte vanwege de Chinese invasie. Hij zocht, samen met duizenden volgelingen, zijn toevlucht in India. Na verloop van tijd vestigde de Indiase overheid deze vluchtelingen in verschillende delen van het land. Een van die plekken waar de Tibetaanse gemeenschap een thuis vond, was in Bodh Gaya. Om in hun levensonderhoud te voorzien begonnen de Tibetanen kleine markten om hun gemeenschap economisch te ondersteunen. Tegenwoordig is het een levendige marktplaats.
Dungeswari Hills bij Bodh Gaya
Gelegen 15 kilometer ten oosten van Bodh Gaya liggen de Dungeswari Hills. Dit heilige landschap, doordrenkt van mythen en geschiedenis, lokt pelgrims en zoekers van over de hele wereld om op reis te gaan van ontdekking, verlichting en innerlijke transformatie. Volgens oude teksten was het hier, te midden van de rustige schoonheid van Dungeswari Hills, dat Siddhartha zich bezighield met zijn zelf opgelegde strenge praktijk op zoek naar antwoorden op de diepste mysteries van het leven. Tegenwoordig bezoeken pelgrims de heuvels om eer te bewijzen aan deze heilige plek en om inspiratie op te doen uit de reis van ontwaking van de Boeddha. Dungeswari Hills herbergt een schat aan heilige plekken en historische bezienswaardigheden die getuigen van het rijke culturele erfgoed en de spirituele betekenis van de regio. Op de top van de heuvels ligt de Mahakala-grot, waar de Boeddha naar verluidt mediteerde tijdens zijn tijd in Bodh Gaya.
Sujata Stupa
In de buurt van de Dungeswari Hills staat de Sujata-stoepa, ter gelegenheid van de vrijgevigheid van Sujata, die rijstmelk aan de Boeddha aanbood vóór zijn verlichting gedurende de zeven jaren dat Boeddha aan het vasten en mediteren was. De stupa werd oorspronkelijk gebouwd in de 2de eeuw voor Christus, zoals bevestigd is door vondsten van donkergrijs gepolijste waren en een met een stempel gemarkeerde munt in het nabijgelegen klooster. De stoepa was oorspronkelijk versierd met een pilaar van Asoka, die in de 19de eeuw gedeeltelijk werd gedolven als bouwmateriaal, vervolgens werd geplaatst naar Gol Pather in Gaya. In 1956 werd de pilaar terug verplaatst naar Bodh Gaya. De Archaeological Survey of India heeft diverse opgravingen gedaan bij de stupa. Bij een van deze opgravingen is een plaquette gevonden met een inscriptie uit de 9de eeuw na Christus, die luidt: “Devapala Rajasya Sujata Griha”, waarbij Devapala wordt geïnterpreteerd als de koning van de Pala-dynastie uit de 9de eeuw na Christus, en dus “Sujata-huis, van koning Devapala” betekent. Hierdoor vermoed men dat de laatste bouwfase van de stoepa dateert uit Devapala in de 9de eeuw na Christus, ter nagedachtenis aan het huis waar Sujata woonde. Vóór de ontdekking van deze inscriptie werd gedacht dat deze stoepa was gewijd aan “Gandha-hasti”, de “geparfumeerde olifant”, en werd daarom “Gandha-hasti stoepa” genoemd. Deze interpretatie was gebaseerd op een beschrijving van de 7de-eeuwse Chinese pelgrim Hiuen Tsiang, die vertelde dat toen hij de rivier Niranjana overstak om naar Bakraur te gaan, hij een stoepa en een stenen zuil tegenkwam op de plaats waar Gandha-hasti vroeger woonde. Dit is een verwijzing naar de plaats waar de Boeddha in een vorig leven werd herboren als de nakomeling van een geparfumeerde olifant.
Royal Bhutan Klooster
Op 500 m afstand van het Grote Boeddhabeeld vind je het prachtige Royal Bhutan Monastery een prachtig boeddhistisch klooster en tempel in Bhutanese stijl, gebouwd door de koning van Bhutan als eerbetoon aan Lord Buddha. Het klooster heeft afbeeldingen met belangrijke gebeurtenissen uit het leven van Gauthama Buddha in de vorm van kleisnijwerken. Naast het klooster is er ook een rusthuis voor de Bhutanese monniken. De tempel in het klooster heeft een twee meter hoog beeld van de Lord Boeddha en heeft verschillende taken, zoals het geven van toespraken over Boeddha en zijn leringen, meditaties begeleiden en vredesgebeden organiseren. Het klooster heeft ook een guesthouse met 15 comfortabele kamers. Bezoekers hoeven niets te betalen voor het verblijf, maar een bijdrage voor het onderhoud en de uitgaven van de kloosters wordt zeer op prijs gesteld.