Onbekend centraal India, voor de echte India liefhebber
Centraal India is niet de meest toeristische bestemming in India. Centraal India is voor de echt India liefhebber. Een zeer cultuurrijk gedeelte met majestueuze paleizen, erotische tempels en mysterieuze taferelen op de Ghats van Maheshwar.
Centraal India heeft naast een cultuur rijk deel ook prachtige natuurparken, parken die nog niet door het massatoerisme zijn ontdekt. Dit komt deels doordat deze parken zijn opgenomen in het natuurbeschermingsprogramma van het Wereld Natuur Fonds (WWF). Gebieden die onvruchtbaar en rotsachtig zijn zorgen weer voor een hele andere dimensie in dit gedeelte van India. Invasies, veldslagen en veroveringen in het verleden hebben hun stempel gedrukt op de historische nederzettingen in Centraal India, zoals het volgen van de pelgrimsroute op het eiland van Omkareshwar.
Centraal India is ook interessant omdat er een aantal bestemmingen zijn met Unesco monumenten. India heeft in totaal 30 Unesco bestemmingen en in Centraal India liggen er vijf:
- De tempels van Khajuraho
- De Grotten van Ajanta
- De grotten van Ellora
- De Boeddhistische monumenten van Sanchi
- De rotsschuilplaatsen in de rotsen bij Bhimbetka
Omdat het toerisme hier nog geen massale vormen heeft aangenomen is de infrastructuur nog niet optimaal, maar hierdoor krijg je wel een onvergetelijke en authentieke India ervaring.
STATEN CENTRAAL INDIA
Madhya Pradesh
Madhya Pradesh, het “hart van India”, liggen de meest uitgestrekte loofbossen van India, een bijzondere samenvoeging van salbomen (shala) uit Noord India en teakbomen uit Zuid India. De deelstaat staat beter bekend om het groot aantal tijgers. Madhya Pradesh wordt niet voor niets de ’tijgerstaat’ genoemd. In dit gebied leeft 30% van de totale wereldpopulatie tijgers. Naast tijgers zijn er ook de prachtige tempels in Khajuraho, de tempels die bekend zijn om hun erotische Kamasutra tekeningen.
Telangana
Gedurende de oudheid en de middeleeuwen maakte Telangana deel uit van verschillende Indiase rijken. Het gebied werd ook geregeerd door de Mughals en later door Brits Indie. Het gebied wordt nu vooral gebruikt voor de landbouw. De hoofdstad Hyderabad is wel de moeite waard om te bezoeken, beroemd om de Kakatiya architectuur en als voorlopige Unesco locatie.
Chhattisgarh
Chhattisgarh behoorde aanvankelijk tot de staat Madhya Pradesh, maar op 1 november 2000 werd het afgesplitst en kreeg het de status van afzonderlijke deelstaat. Ruim 30 % van de bevolking behoort tot een van de 40 traditionele stammen die hier leven, zoals de Gond, Baiga en Muria. Kleurrijke bevolking met een traditionele levenswijze, zonder enige vorm van moderne ontwikkelingen.