Skip to main content

Project Tijger

In 1973 heeft de regering van India  een baanbrekend initiatief genomen om haar nationale dier, de tijger, te beschermen door het “Project Tiger” te lanceren.

Het project werd gestart door het Ministerie van Milieu, Bos en Klimaatverandering van de Indiase overheid. Het project werd gestart om de koninklijke Bengaalse tijger en zijn leefgebieden te beschermen en in stand te houden.

Tijgers in de natuur

In slechts 13 landen leven tijgers, maar India heeft de meeste van deze koninklijke dieren. India staat bekend als land van de tijger. Andere landen waar ook tijgers voorkomen zijn Nepal, Bhutan, Bangladesh, China en Laos.

kaziranga tijger
kanha

Tijgerreservaten project Tijger

Aan het begin van de twintigste eeuw leefden er naar schatting honderdduizend tijgers in Azië. In de jaren veertig werd het leefgebied van de tijger snel kleiner door ontbossing, uitbreiding van de landbouw en ontwikkeling van de infrastructuur. Om verdere afname tegen te gaan, riep de Indiase regering in 1973 Project Tiger in het leven om de tijger te behouden en monitoren. Jacht op tijgers werd verboden en er kwamen meer speciale tijgerreservaten. Helaas ging de illegale jacht op tijgers “gewoon” door als sport, consumptie maar ook als statussymbool. Botten en andere lichaamsdelen waren goud geld waard voor de Chinese geneeskunde omdat die een geneeskrachtige werking zouden hebben. In 2006 bereikte het aantal wilde tijgers in India dan ook een dieptepunt toen er nog maar 1411 in het wild rondliepen. In 2010 was het aantal gelukkig weer iets opgelopen naar 1706 tot 2224 in 2014. In 2018 werden 2461 tijgers geteld en bij de laatste telling in 2022 waren het er minimaal 3167. Die mooie stijging werd door de Indiase premier Modi zelf bekend gemaakt ter gelegenheid van de vijftigste verjaardag van Project Tijger. De premier noemt de toename van het tijgerbestand een “trots voor de hele wereld”. Het succes is te danken aan een voorbeeldige samenwerking: zowel nationale als deelstaatregeringen, de Indiase samenleving, wetenschappelijke instellingen, ngo’s en lokale gemeenschappen zijn betrokken om het nationale dier van India te beschermen.

Elke vier jaar worden de tijgers geteld. Boswachters en wetenschappers gaan dan op zoek naar tekenen van deze prachtige dieren. Dat doen ze door de duizenden foto’s van wildcamera’s te bestuderen. De strepen zijn bij elke tijger anders. Zo kunnen ze de verschillende dieren herkennen. Ook zoeken de wetenschappers naar pootafdrukken en uitwerpselen. Op die manier schatten ze hoeveel tijgers er in het wild leven.

bandhavgarh witte tijger
bandhavgarh tijger drinken bij moerasbos

Belang van project Tijger