Olifanten India
Ruim 4500 jaar geleden werden olifanten voor het eerst gebruik door de “jetset” als vorm van vervoer. Ze werden voor het eerst getemd tijdens de Indusbeschaving, een beschaving uit de bronstijd in het zuiden van Azië (ca. 3200-1900 voor Christus). Ze werden in eerste instantie gebruikt om een aanval van de vijand te breken. Later werden de olifanten ingezet in de landbouw als lastdier. In de slag bij Gaugamela tegen Alexander de Grote op 1 oktober 331 voor Christus werd een Europees leger voor het eerst geconfronteerd met krijgsolifanten. Ondanks de angst wist Alexander de Grote deze slag te winnen. In de honderden jaren die volgden werden olifanten veelvuldig ingezet als krijgsdier en om de vijand af te schrikken. Tegenwoordig zijn olifanten, helaas, voor het leger waardevoller door het geld dat hun ivoor opbrengt dan als transportmiddel. Vele duizenden olifanten zijn tijdens burgeroorlogen omgekomen door stroperij. In de eerste helft van de twintigste eeuw werden olifanten ingezet tijdens de processies.
Olifanten India en het geloof
Olifanten komen veelvuldig voor in de geschiedenis van de diverse geloven in India.
Ganesha, misschien wel de populairste van alle Hindoeïstische goden, wordt afgebeeld met een olifantenhoofd en een menselijk lichaam. Symbolisch gezien vertegenwoordigt het olifantenhoofd kennis en macht en suggereert het de zachte kracht van God. Ganesha ontving zijn olifantenhoofd als vervanging voor zijn menselijke hoofd, dat door zijn vader Shiva was afgesneden vanwege een misverstand. Shiva maakte hem vervolgens leider van alle wezens en besloot dat Ganesha vereerd moest worden vóór alle anderen. Ganesh Chaturthi is een Hindoeïstische feestdag ter ere van de god Ganesha.
Ook in het boeddhisme hebben olifanten een belangrijke betekenis. Er wordt gezegd dat Boeddha, voordat hij in menselijke vorm werd gereïncarneerd, vele malen als olifant heeft geleefd, wat betekent dat olifanten te heilig zijn voor boeddhisten om op te eten. Geschriften beschrijven Boeddha als het toonbeeld van een olifant: kalm, evenwichtig en alert. Net als een olifant zou hij zich omdraaien om achter zich te kijken in plaats van over zijn schouder te kijken.
Ook Feng Shui beoefenaars geloven in de macht, kracht, wijsheid en het algemeen geluk dat een olifant brengt. Zij geloven dat olifanten hun slurf omhoog moeten hebben om welvaart, geluk en succes te vertegenwoordigen.
Excursies met een olifant
Rijden op een olifant
Het is verleidelijk als je door India reist: ergens op een olifant rijden, of er eentje wassen. Maar doe het niet, veel olifanten worden erg slecht behandeld. Niet alleen het rijden op een olifant zelf is slecht voor het dier, het zijn ook vooral de omstandigheden. De rug van een olifant is niet gemaakt om een zware last van mensen te dragen en olifanten moeten vaak lange dagen in de volle zon staan aan een ketting, zonder water en voedsel. Veel olifanten zijn ook illegaal gevangen en olifanten worden van jongs af aan op een gruwelijke wijze geïnstrueerd om te luisteren. Veelzijdig India wil niet meewerken aan deze gruwelijke praktijken en adviseert om NOOIT een ritje te maken op een olifant.
In diverse plaatsen in India is het nog steeds mogelijk om ritje op een olifant te maken. Een bekende excursie is die bij het Amber Fort in Jaipur. Olifanten staan beneden met hun begeleider te wachten op passagiers. Het fort diende als verblijfplaats van de keizers in Ajmer, de hoofdstad van het Mogolrijk. Het werd gebouwd in 1592 door Raja Jai Singh I en aangebouwd door Sawai Jai Singh in rode zandsteen en marmer. Ondanks dat de olifanten er indrukwekkend uit zien, moet je het ritje naar boven overslaan. De dieren worden niet goed behandeld, ga als alternatief gewoon naar boven lopen of maak gebruik van een jeep.
![jaipur olifant](https://veelzijdigindia.nl/wp-content/uploads/2024/11/jaipur-olifant.jpg)
![jaipur olifant](https://veelzijdigindia.nl/wp-content/uploads/2024/11/jaipur-olifantritje.jpg)
Safari India
Dieren in een dierentuin maken indruk, maar er eentje in het wild tegen komen is een ervaring om nooit meer te vergeten. India heeft veel prachtige natuur en in deze natuur leven heel veel indrukkende en bijzondere dieren waaronder olifanten. Deze excursies zijn wel toegestaan, want tijdens deze excursie zie je veel verschillende diersoorten als luipaarden, wilde honden, hyena’s, buffels, apen, beren, olifanten, herten en krokodillen in hun natuurlijke habitat. Er leven ongeveer 27000 olifanten in het wild, dus de kans is best groot dat je er eentje tegenkomt tijdens een safari. Let wel op, er zijn safari’s waarbij olifanten worden ingezet om je te vervoeren naar het nationale park. Ze geven als reden aan dat je de wilde dieren dan van dichterbij kunt bekijken. Ook deze vorm vindt Veelzijdig India niet wenselijk en zal deze vorm dan ook NOOIT aanbieden. Vanuit een jeep maak je nou eenmaal betere en mooiere foto’s omdat je stabiel staat! Nationale parken die bekend staan om de olifant: Bandipur en Kaziranga.
![bandipur olifant](https://veelzijdigindia.nl/wp-content/uploads/2024/11/bandipur-olifant.jpg)
![kaziranga olifant](https://veelzijdigindia.nl/wp-content/uploads/2024/11/kaziranga-olifant.jpg)
Olifanten India en de overheid
De overheid van India ziet gelukkig ook steeds meer in dat het rijden op een olifant of het houden van een olifant in een niet natuurlijke omgeving, not done is. Het Hooggerechtshof van Madras heeft op 1 maart 2023 bevolen dat geen enkele religieuze instelling of particulier nog olifanten mag aanschaffen en heeft het Hooggerechtshof opdracht gegeven om alle tempels te controleren of ze olifanten gebruiken voor religieuze doeleinden.
Het Indiase Ministerie van Milieu heeft een verbod ingesteld op het gebruik van olifanten in circussen. Tevens is het gebruik van alle gewonde, oude en illegale dieren in het circus met onmiddellijke ingang verboden. Eerder al werd ook het gebruik van tijgers en leeuwen in circussen verboden.
Ook hulporganisaties zetten zich in voor de olifant in India. Door de enorme bevolkingsgroei in India trekken mensen steeds meer naar terreinen die voorheen exclusief terrein waren voor olifanten en andere dieren met als gevolg diverse conflicten. Olifantengroepen zien hun traditionele migratieroutes geblokkeerd en moeten nu door bewoonde gebieden. Ze plunderen de akkers en zorgen voor paniek en schade in de dorpen. Jaarlijks vallen er dodelijke slachtoffers, zowel onder mensen als olifanten. De Wildlife Trust of India (WTI) heeft door het hele land 88 gebieden aangemerkt als gebied voor de olifant. De dorpelingen krijgen hulp om te verhuizen naar een nieuwe locatie met betere voorzieningen, betere woningen en betere landbouwgrond waar zij niet langer in angst voor olifanten hoeven te leven. Het vrijgekomen gebied wordt dan ingericht voor de olifanten.