Skip to main content

Jaisalmer

Regio: Rajasthan
Provincie: Rajasthan

In het westen van de regio van Rajasthan ligt Jaisalmer, een populaire stad in India,vlakbij de grens met PakistanDeze stad wordt vanwege de zandkleurige, gouden gebouwen ook wel de Gouden Stad genoemd, want de stad ligt in de Thar woestijn. De stad staat vol prachtige, indrukwekkende en vooral kleurrijke paleizen en havelis (Indiaanse herenhuizen). Als de zon ondergaat en de laatste zonnestralen de stad verlicht, krijgt de stad een soort van gouden gloed over zich heen, hier komt de bijnaam “de gouden stad” vandaan. De meeste gebouwen dateren uit de 12de tot 15de eeuw en worden nog steeds door de lokale bevolking bewoond en onderhouden. Bijzonder is dat elk huis zijn eigen unieke kunst heeft met de meest prachtige beeldhouwwerken. De blikvanger van de stad is het prachtige Jaisalmer fort. Naast dit fort staat Jaisalmer ook bekend als kamelenstad en in de binnenstad staan ook nog verschillende mooie Jaïn tempels uit de 12de en 13de eeuw.

Fort Jaisalmer

Jaisalmer

De naam Jaisalmer komt van de legende Rawal Jaisal, de oudste erfgenaam van de Rawal van Deoraj. Toch werd zijn jongere halfbroer tot koning gekroond en daarom ging Rawal Jaisal op zoek naar een plek waar hij wel kon regeren. Onderweg kwam hij een wijze geleerde tegen die hem een oud Bijbels verhaal vertelde. Dit verhaal leidde er toe dat Rawal Jaisal in 1156 een fort liet bouwen en naar zichzelf vernoemde. Jaisalmer vertaalt zich letterlijk naar het “heuvelfort van Jaisal”. Het fort staat ook bekend als Sonar Quila of het Gouden Fort. Het lijkt net een zandkasteel die als fata morgana opdoemt uit de woestijn, want het fort is gebouwd op een plateau van geel zandsteen dat 76 meter boven de omgeving uittorent. Het fort is 460 meter bij 230 meter breed en vanaf hier heb je geweldig uitzicht op de omgeving.

Met een opmerkelijke mix van islamitische en Rajput-stijlinvloeden is het Jaisalmer Fort een prachtig voorbeeld van middeleeuwse Rajasthani-architectuur. Binnen het fort vind je naast het het koninklijk paleis, welke groots en indrukwekkend is, zeven versierde jaïn tempels, een Laxminath-tempel (hindoe tempel) die gebouwd is in 1494, en meer dan honderd Haveli’s (Indiaanse herenhuizen) voor de handelaars. Een deel van deze haveli’s is te bezichtigen en omgebouwd tot musea, een aantal werden eethuizen en hotels, maar het grootste deel is nog steeds bewoond door afstammelingen van de oorspronkelijke bewoners. De belangrijkste haveli’s in het fort zijn Patwon Ki Haveli , Salim Singh Ki Haveli en Nathmal Ki Haveli. Het fort heeft vier hoofdpoorten genaamd Ganesh Pol, Akshya Pol, Suraj Pol en Hawa Pol, die toegang bieden tot het fort. Deze poorten zijn ontworpen en versierd met sierlijk houtsnijwerk en motieven.

Het fort is omringd door 99 bastions, waardoor het een sprookjesachtige uitstraling krijgt. In de afgelopen eeuwen is het Jaisalmer Fort getuige geweest van talloze veldslagen, waaronder botsingen tussen de Bhati Rajputs en rivaliserende koninkrijken. Ondanks verschillende pogingen bleef het fort gedurende zijn geschiedenis onoverwonnen. Het diende als een belangrijk handelscentrum langs de Zijderoute en verbond India met Centraal-Azië en daarbuiten.

Jaisalmer
Jaisalmer
Jaisalmer
jaisalmer
Jaisalmer
Akshya Pol
Jaisalmer
Raj Mahal Royal Palace
Jaisalmer
Nathmal Ki Haveli
Jaisalmer
Patwon Ki Haveli
Jaisalmer
Jain tempel
Jaisalmer
Inwoner
jaisalmer
Jaisalmer

Jain tempels Jaisalmer

Het Jaisalmer Fort staat bekend om zijn prachtige Jaïn-tempels. Deze tempels zijn een bewijs van de rijke geschiedenis en cultuur van de regio. De Jain-tempels werden gebouwd tussen de 12e en 15e eeuw. Prachtige architectuur en ingewikkelde gravures zorgen ervoor dat deze gele zandsteenstructuren opvallen. Tempels gewijd aan de Jain Tirthankaras (kluizenaars) worden beschouwd als enkele van de belangrijkste Jain-tempels in India. Er zijn in totaal zeven Jain-tempels in de omgeving van het Jaisalmer Fort. Elke tempel heeft een unieke architectuur en is gewijd aan een andere Tirthankara. Op de muren van de tempels kun je dierlijke en menselijke figuren vinden, uitgehouwen in de beroemde Dilwara-tempelstijl. De Jain-tempel heeft een Gyan Bhandar, een bibliotheek, die veel toeristen interesseert. Van plafonds tot tombes tot poorten, elk deel van deze tempel is versierd met spiegels, fresco’s, houtsnijwerk, enz.

Bada Bagh Jaisalmer

Bada Bagh Jaisalmer of ook Barabagh is een verzameling chhatris of cenotaven, gebouwd ter nagedachtenis aan de verschillende maharadja’s van Jaisalmer. Dit complex ligt op zes kilometer afstand van Jaisalmer. De eerste chhatri werd gebouwd ter nagedachtenis aan Maharaja Jai ​​Singh II, en vele anderen volgden toen de plek een beroemde koninklijke begraafplaats werd.

Lunkaran, de zoon van Jai Singh II, bouwde de eerste cenotaaf in de regio. Jai Singh II stond bekend om zijn bijdrage aan de vergroening van de stad tijdens zijn bewind. Ter ere van hem bouwde zijn zoon een cenotaaf bij de dam en creëerde hij een groot park rond het monument. In elke cenotaaf is hier een prachtig uitgesneden plafond aanwezig, samen met elegante ruiterstandbeelden van de heersers op de cenotaven. De beste tijd om dit complex te bezoeken, is aan het einde van de dag, zo rond zonsondergang. Een magie, een wonder die je niet snel zult vergeten.

Jaisalmer
Jaisalmer
Jaisalmer
Jaisalmer

Jaisalmer Gadsisar Sagar Meer

Het Gadsisar Sagar-meer werd in 1367 aangelegd door Maharaja Gadsi Singh om regenwater op te slaan en een constante watervoorziening voor de stad Jaisalmer en de omliggende gebieden te garanderen. Het meer is vernoemd naar de Maharaja en is sindsdien een belangrijk herkenningspunt van de stad geworden. In de loop der jaren hebben verschillende heersers toevoegingen aan het meer aangebracht, waaronder tempels, ghats en cenotaven.

Jaisalmer
Jaisalmer
Jaisalmer

Sam Sand Dunes

Vanuit Jaisalmer kun je per kameel een tocht in de woestijn maken naar de beroemde Sam Dunes en ervaren hoe de lokale stammen al eeuwen leven. Het uitzicht over de zandduinen, de zonsondergang en de nachtelijke sterrenhemel zal je nooit meer vergeten. Maar is dit verantwoord? Je kunt terecht twijfels hebben over het vervoeren van mensen op een kameel, de rug van een kameel kan zwaar gewicht tillen in tegenstelling tot die van een olifant. Bij een safari worden er wel eisen gesteld aan het gewicht dat een dier maximaal kan dragen. Het is mogelijk om een dagexcursie van ongeveer 2 uur te maken, je kan er ook voor kiezen om 2 dagen een tocht te maken, waar je gaat slapen in een heus nomaden tentenkamp.

Jaisalmer
Jaisalmer
Jaisalmer

Kaart

Ook leuk op deze locatie:

Royal Rajasthan rondreis - 13 dagen



Regio: Rajasthan.
Provincies: meerdere.
Prijs vanaf € 1335. (Exclusief € 2,50 bijdrage calamiteitenfonds per boeking)
Rajasthan is de meest kleurrijke deelstaat van India en daarom kan deze reis met recht een hoogtepuntenreis worden genoemd. Alle voor India zo kenmerkende elementen zijn in ruime mate aanwezig: veel verkeer, maar ook heilige koeien die de straat blokkeren, paleizen, kastelen, forten, gezellige thee- en eetstalletjes, motortaxi's en riksja's, het is teveel om op te noemen.  Vanaf de bru[...]
Alle tour info