Gwalior
Regio: | Centraal India |
Provincie: | Madhya Pradesh |
Gwalior is een historische stad in de staat Madhya Pradesh. Populair vanwege het fort op de heuveltop, staat Gwalior vol met paleizen en glorieuze tempels die deze stad een majestueuze charme geven en die boekdelen spreekt over haar glorieuze verleden. Gwalior is een historische stad die werd gesticht door Suraj Sen. Het is een stad waar ook ooit de meest vooraanstaande koninklijke familie van India woonde. Historisch gezien is de stad een mengelmoes van een aantal dynastieën die er in de loop der jaren hebben geregeerd, zoals Kachchhapaghatas, Tomars, Mughals, Maratha’s en Scindia. Hun invloed is duidelijk zichtbaar in de vele koninklijke structuren die de stad domineren. De stad heeft geleden onder verschillende oorlogen, waaronder de beroemdste strijd die plaatsvond tussen de Britten en Indiërs onder leiding van Tatya Tope en Rani Lakshmi Bai. Koningin van Jhansi is tijdens deze oorlog dood gemarteld.
Met een ruim aanbod van erfgoedmonumenten is Gwalior ook de toegangspoort tot het wilde hart van India, waar verschillende dichte bossen en tijgerreservaten verborgen zijn.
Gwalior heeft ook een ongeëvenaarde reputatie op het gebied van dans en muziek en heeft door de jaren heen deze traditie behouden en versterkt. De Gwalior Gharana is een van de oudste tradities en de traditie waarnaar de meeste klassieke Indiase muzikanten de oorsprong van hun stijl kunnen traceren. Legendarische muzikanten als Tansen en Baiju Bawara komen uit Gwalior.
Bezienswaardigheden Gwalior
Gwalior Fort
De exacte periode waarin het Gwalior Fort werd gebouwd, is nog niet bekend. Volgens legendes werd dit imposante fort in de derde eeuw gebouwd door een lokale koning Suraj Sen. De koning was onlangs genezen van melaatsheid met de hulp en zegeningen van een de kluizenaar genaamd Gwalipa, die hem water uit een heilige vijver had aangeboden. De dankbare koning bouwde toen dit fort en noemde het naar deze kluizenaar. De wijze gaf de koning de titel Pal, wat beschermer betekent en verklaarde dat het fort in het bezit van zijn familie zou blijven zolang zij deze titel droegen. Interessant genoeg bleef het fort in het bezit van de 83 nakomelingen van Suraj Sen Pal, maar de 84e afstammeling genaamd Tej Karan verloor het fort. In de jaren die volgden, heeft het Gwalior Fort veel ups en downs meegemaakt. Het is ook vele malen van eigenaar gewisseld en is in handen geweest van de Tomars, Mughals, Marathas en de Britten, voordat het uiteindelijk in handen kwam van de Scindias.
Omgeven door betonnen muren van zandsteen, omsluit het Gwalior Fort drie tempels, zes paleizen en verschillende watertanks, en is het geheel een architectonisch wonder.
Onderdelen Gwalior Fort
Man Mandir Paleis
Het indrukwekkende Man Singh-paleis domineert de bouwwerken in het Gwalior-fort. Het paleis, dat tegenwoordig wordt beschouwd als een van de weinige pre-Mughal-paleizen die bewaard zijn gebleven, staat bekend om zijn kleurrijke buitentegelwerk. De veelkleurige fries en mozaïeken bevatten eenden, olifanten, krokodillen en tijgers in geel en groen op een basis van schitterend blauw geglazuurd keramiek! Het wordt ook wel Chit Mandir of het Painted Palace genoemd. Gebouwd door Tomar-koning Man Singh tussen 1486 en 1516, heeft dit vier verdiepingen tellende gebouw twee open binnenplaatsen die worden begrensd door appartementen op twee niveaus. Twee hallen, rond van vorm en ondersteund door kolommen, zijn ontworpen om de temperatuur tijdens de zomer laag te houden. Deze zalen hadden unieke kanalen ingebouwd in de muren zodat mensen vanaf hun plaatsen met elkaar konden praten. Deze zalen werden later door de Mughals in gevangenissen veranderd. Dit was de plek waar Aurangzeb zijn broer Murad gevangen hield en hem langzaam vergiftigde met opium. Elke avond brengt een klank- en lichtspel de geschiedenis van het fort tot leven. Het nabijgelegen Jauhar Kund is de plek waar verschillende Rajput-vrouwen massaal zelfmoord pleegden om verkrachting door de troepen van Iltutmish, de koning van Delhi in de 13e eeuw na Christus, te voorkomen. Het paleis wordt ook omringd door andere monumenten zoals Jehangir Mahal, Shah Jahan Mahal en de Gujari Mahal.
Gujari Mahal
Gujar Mahal, een uitgestrekt paleiscomplex in het Gwalior Fort, werd in de 15e eeuw gebouwd door Raja Man Singh als een monument van liefde voor zijn Gujar-koningin, Mrignayani, die de dochter was van een melkboer. De folklore zegt dat de koning tijdens een jacht verliefd was geworden op haar. Ze stemde ermee in om met hem te trouwen op voorwaarde dat de koning een paleis voor haar zou bouwen met een continue watervoorziening van de rivier de Rai. Hoewel de buitenste structuur van het paleis bijna intact is, is het binnen een museum met een enorme collectie terracotta voorwerpen, kopieën van Bagh-grotfresco’s, archeologische overblijfselen uit de 1e en 2e eeuw voor Christus en religieuze geschriften.
Teli Ka Mandir
Teli ka Mandir, ook bekend als Telika Tempel, is een Hindoeïstische tempel, gebouwd in de negende eeuw in een Dravidische stijl. De tempel heeft een hoogte van meer dan 30 meter en is beroemd om zijn mis van Zuid Indiase architectuur net Noord Indiase decoratieve motieven. Het is hiermee het hoogste bouwwerk van het fort. De tempel is gewijd aan Shiva, Vishnu en Matrikas. Het is een atypisch ontwerp voor een hindoetempel, omdat het een rechthoekig heiligdom heeft in plaats van een vierkant wat gebruikelijk is bij een hindoetempel.
Gwalior Saas Bahu Tempels
De Saas Bahu-tempel, ook wel Sas-Bahu Mandir of Sahasrabahu Tempel of Harisadanam Tempel is 1093 gebouwd door koning Mahipala van de Kachchhapaghata- dynastie, volgens een inscriptie die is gevonden in de grootste van de tweelingtempels. De tempel trekt zowel toeristen als gelovigen. Het woord Sasbahu betekent “schoonmoeder, bruid” of “een moeder met haar schoondochter”, een associatie die impliceert dat ze samen zijn en van elkaar afhankelijk zijn, toch is dit niet de betekenis, want het is een korte vorm van Shastra Bahu, een andere naam van Heer Vishnu. Het betreft twee naast elkaar gelegen tempels: De Saas Tempel en de Bahu Tempel die versierd zijn met onberispelijke houtsnijwerken en sculpturen. Zoals de meeste Hindoeïstische en Jain- tempels in deze regio, is er van de tempels weinig over omdat ze zwaar beschadigd zijn door talrijke invasies en Hindoe- islamitische oorlogen in de regio. De overblijfselen van de Bahu-tempel in Gwalior suggereren dat het mogelijk een kleinere versie van de Saas-tempel was. De Saas Tempel is dan nog redelijk goed bewaard gebleven.
Overige bezienswaardigheden Gwalior
Jai Vilas Paleis en museum
Het imposante Jai Vilas Paleis en Museum, een prachtige creatie in het wit, is een spectaculair kasteel in Europese stijl in het hart van Gwalior. Het paleis is weelderig vanuit elke hoek en heeft verschillende unieke voorwerpen uit de privécollectie van de voormalige heersers van Gwalior. Ontworpen door de Britse luitenant-kolonel Sir Michael Filose onder auspiciën van Maharaja Jayaji Rao Scindia in 1874 voor een prijs van INR 1, is het paleis geïnspireerd op verschillende Europese architectuurstijlen. De eerste verdieping van het paleis is Toscaans, de tweede, Italiaans-Dorisch en de derde trekt ideeën uit Korinthisch design. Het paleis heeft een oppervlakte van 12.0000 m2. Het interieur van de Durbar Hall schittert met verguld goud en heeft twee gigantische kroonluchters en een van de grootste tapijten van Azië. Het heeft bijna 12 jaar geduurd om deze te weven. Er zouden acht olifanten aan het plafond van de hal zijn opgehangen om te controleren of ze het gewicht van deze twee kroonluchters van 3,5 ton konden dragen. Een ander onderdeel dat op de voorgrond staat, is de feestzaal met een modeltrein van massief zilver die langs een baan liep aan de rand van een gigantische eettafel, met brandewijn en sigaren rond het diner. Het paleis had ook een suite van massief kristallen meubelen en was bereikbaar via een trap met kristallen balusters. Het museum beslaat ongeveer 35 kamers van het paleis en toont onder meer voorwerpen uit de collectie van de Koninklijke familie, een transportgedeelte met een zilveren buggy, een zilveren strijdwagen, draagstoelen en vintage luxe auto’s. Het museum herbergt ook zeldzame schilderijen van Indiase en Europese meesters. Litho’s van Napoleon en Tipu Sultan zijn enkele van de zeldzaamste collecties van de familie die in het museum worden getoond.
Graf van Ghaus Mohammed
Mohammed Ghaus of Mohammad Ghawth werd in 1500 geboren in Gwalior. Hij is de schrijver van het boek al-Jawahir al-Khams, toen hij 25 jaar oud was. Mohammed vertaalde de Amratakunda leer van het Sanskriet naar het Perzisch en introduceerde daarmee een reeks yogapraktijken in het soefisme (een mystieke religieuze praktijk binnen de Islam die wordt gekenmerkt door een focus op islamitische zuivering, spiritualiteit en ritualisme) en hij . Hij stief in 1562 in Gwalior. Zijn volgelingen geloofden dat hij naar de hemel was opgestegen en van daaruit hulp naar hen kon sturen. Het zandstenen mausoleum is ontworpen volgens vroege Mughal-lijnen. Bijzonder verfijnd zijn de schermen die de doorboorde steentechniek gebruiken die net zo delicaat is als kant. Dit mausoleum toont verbluffende Mughal-architectuur en is een beroemde bedevaartsoord gebleken voor zowel hindoes als moslims.
Gwalior Tombe van Tansen
Tansen was een van de grootste muzikanten van India en een vooraanstaand zanger aan het hof van Akbar in de middeleeuwen. Hij behoorde ook tot een van de negen pareltjes van het Mogolhof. Tansen zou met zijn muziek magie creëren en regen veroorzaken en zelfs dieren betoveren met zijn muziek. Hij was een leerling van Mohammad Ghaus die hem Hindoestaanse klassieke muziek leerde. Hij was een voorstander van de Dhrupad-stijl en ontwikkelde de Gwalior Gharana-muziekstijl. Hij werd begraven in de buurt van zijn goeroe en deze begraafplaats is een prachtig stukje architectuur. Jaarlijks wordt hier in de maand november het Tansen-muziekfestival gehouden, waar vooraanstaande muzikanten uit het hele land komen en verschillende klassieke shows uitvoeren.
Ahiri dans
Deze populaire dansvorm neemt een speciale plaats in het levendige erfgoed van Gwalior en geniet een immense populariteit onder de mensen van Madhya Pradesh. Het wordt met veel enthousiasme uitgevoerd tijdens volksfeesten door de lokale bevolking. Het wordt uitgevoerd door zowel mannen als vrouwen, waar van wordt aangenomen dat ze afstammelingen zijn van Heer Krishna. De dans put inspiratie uit de Indiase mythologie en laat het publiek betoverd door de charmante bewegingen die tijdens de dans worden uitgevoerd. De zuivere en snelle bewegingen van de artiesten, de levendige kostuums en het enthousiasme, allemaal om de kijkers betrokken te houden bij de Ahiri dans.
Gwalior Gurudwara Data Bandi Chhod
Gurudwara Data Bandi Chhod is een belangrijke Sikh bedevaart in Gwalior. Dit heiligdom herdenkt een belangrijke gebeurtenis in de Sikh geschiedenis, namelijk de vrijlating van Guru Har Gobind Saheb, de zesde sikh-goeroe, die gevangen werd gehouden in het Gwalior Fort. Samen met 52 andere prinsen en koningen die hier gevangen werden gehouden, werd hij in 1619 vrijgelaten. De Gurudwara heeft een immens religieus belang en wordt bezocht door de volgelingen om eer te bewijzen aan deze grote man.
Tigra Dam
Een van de meest bijzondere picknickplaatsen in Gwalior tijdens de moesson, is de Tigra Dam. Het is een bijzondere ervaring om bij de Tigra-dam te zijn wanneer de poorten worden geopend tijdens zware regenval. De dam biedt een scala aan vaarmogelijkheden voor bezoekers. Neem de Jalpari-boot voor een rustige ervaring of beleef een avontuurlijke tijd met een speedboottocht of een waterscooter op het water. Waterfietsen zijn ook beschikbaar voor degenen die hun excursie graag combineren met wat beweging. De Tigra-dam ligt op 23 km afstand van Gwalior en een rit naar de dam laat bezoekers kennismaken met een aantal kleine dorpjes. De dam ligt in Ghati Gaon en nodigt ook enkele prachtige trekvogels uit.