Skip to main content

Chittorgarh fort

Regio: Rajasthan
Provincie: Rajasthan

Chittorgarh ligt aan de oevers van de rivieren Berach en de Gambhiri. Het was een belangrijk bolwerk van de Rajput-staat Medapata.

Chittor Fort

Chittorgarh is de plaats waar het Chittor Fort staat, ook bekend als Chittod Fort of Chittorgarh Fort. Dit fort is een van de grootste forten in India en het fort staat op de UNESCO-werelderfgoedlijst. Het fort is naast het fort van Jaisalmer het enige dat nog wordt bewoond.

Chittorgarh was het hart van het Mewar-rijk en was vroeger een van de belangrijkste machtszetels in India. Het fort ligt op een 150 meter hoge klif en is het grootste fortcomplex van India, bijna 6 km lang en 500 meter breed. Chittorgarh heeft altijd een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van Rajput vanwege zijn ridderlijkheid en tragedie. De stad werd driemaal aangevallen en elke keer verkozen de mensen de dood boven schande, iets dat “Jauhar” werd genoemd. Vrouwen en kinderen wierpen zichzelf op enorme brandstapels, en mannen pleegden zelfmoord terwijl ze tegen de vijand vochten. Chittorgarh staat bekend om de grootste Jauhar in de Indiase geschiedenis. Bekijk deze scène uit de Indiase film Rani Padmavati (Padmaavat), waarin de historische Jauhar te zien is.

chittorgarh
Gaumukh reservoir
Chittorgarh fort
Chittorgarh meer
Chittorgarh fort
Ruines van Chittorgarh

Geschiedenis Chittorgarh

Volgens legenden is het fort gebouwd door Chitrangada Maurya en ligt het 175 kilometer ten oosten van Udaipur. Het fort betekent de moed en opoffering van de Rajput. Er doen echter nog andere verhalen de ronde rond het fort. Eén zegt dat Bhima, een van de Pandava’s, met al zijn verzamelde kracht de grond raakte en daaruit een enorm reservoir ontstond. Het waterlichaam gecreëerd door Bhima heet Bhimlat Kund. Het Chittorgarh Fort, ook wel bekend als Water Fort, herbergt 22 waterlichamen, paleizen, torens en tempels verspreid over 700 hectare.

Het fort werd talloze keren veroverd; de eerste die het fort in handen kreeg was Bappa Rawal van de Guhila-dynastie, die de Moris versloeg om het majestueuze fort te veroveren. Een ander historisch verhaal suggereert dat het fort onder de Arabieren stond en dat zij werden verslagen door Bappa Rawal. Het derde verhaal concludeert dat Bappa Rawal het fort als bruidsschat ontving van de Moris nadat hij was getrouwd met een van de prinsessen uit hun koninkrijk.

Het fort was ook getuige van de meest epische strijd in de Indiase geschiedenis tussen Alauddin Khilji en koning Ratnasimha, die bijna acht maanden duurde. De heerser van het Sultanaat van Delhi, Alauddin Khilji, was wreed in zijn bedoelingen en vermoordde 30.000 hindoes nadat hij het fort had veroverd. Hij werd verliefd op prinses Padmini, die getrouwd was met koning Ratnasimha. Deze verliefdheid van hem leidde tot de zelfverbranding (jauhar) van koningin Padmini, die weigerde toe te geven aan zijn eisen. Zijn ego werd verbrijzeld nadat hij samen met andere vrouwen getuige was geweest van het offer van koningin Padmini. Na zijn dood werd het fort werd doorgegeven aan zijn zoon Khizr Khan.

De Rajputs waren dominant in hun poging om het fort te veroveren en slaagden daar uiteindelijk in nadat Khizr Khan geen andere keus had dan zich over te geven aan Sonigra-chef Maldeva. Zeven jaar lang stond het fort onder zijn controle, maar Hammir Singh van de Mewar-dynastie kwam tussenbeide en veroverde het fort. De Mewar-dynastie koesterde deze heerschappij over het fort en wilde een onverslaanbaar leger hebben onder het bewind van Rana Kumbha. Maar Rana Kumbha kon het niet lang volhouden, omdat zijn eigen zoon hem vermoordde om de macht over te nemen. Na het afbrokkelen van de Mewar-dynastie werd Bahadur Shah beroemd en veroverde het fort in 1535.

In 1567, was Keizer Akbar, de volgende man. Hij wilde de controle over heel India overnemen en raakte geobsedeerd door het Chittorgarh Fort. Keizer Akbar versloeg Rana Uday Singh II van de Mewar-dynastie in een strijd die enkele maanden duurde. In 1615 accepteerde de Mewar dynastie het vredesverdrag tussen Akbar’s opvolger Jahangir en de Maharadja van Mewar, Amar Singh I.

Later is het Fort nog bezet door de Britten die heersten van 1858 tot 1947. Het complex werd in 1905 gerestaureerd en staat nu op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Een 1 km lange steile weg, met 7 verschillende poorten, leidt naar de ingang. Het complex kan je het beste per auto of lokale autoriksjaw verkennen, want de afstanden tussen de bezienswaardigheden liggen te ver uit elkaar.

Toeristische attracties in Chittorgarh

Chittorgarh fort
Kirthi Stambh
Chittorgarh fort
Vijaa Stambh
Chittorgarh fort
Rani Padmini Paleis

Vijay Stambha (Toren van Overwinning)

De toren werd gebouwd door Maharana Kumbha als teken van de overwinning op Mohammed Khilji. Dit monumentale bouwwerk, gelegen in het Chittorgarh Fort, heeft sculpturen van hindoegoden en de Jain Godin Padmavati. Vanaf de terrasbalkons heb je een prachtig uitzicht over de stad. Ook is het woord ‘Allah’ negen keer gegraveerd in het Arabisch.

Kirti Stambh (Tower of Fame)

Om de Jains te verheerlijken, werd Kirti Stambh gebouwd door Jain-koopman Jeeja Bhagerwala. Deze toren is 23 meter hoog en gebouwd in de Solanki stijl (West-Indische tempelarchitectuur die zijn oorsprong vond in Gujarat en Rajasthan van de 11e tot 13e eeuw). De toren is gewijd aan Adinathji, de eerste Jain Teerthankar. De toren staat bekend om zijn prachtige houtsnijwerk en architectuur en bestaat uit zeven “verdiepingen”. Het houtsnijwerk op elke top is anders. De toren staat vlakbij de Saat-Bees Jain-tempel.

Gaumukh-reservoir

Chittorgarh Fort staat bekend als het Waterfort. Ongeveer 40 % van het fort is bestaat uit water in de vorm van vijvers die plaatselijk bekend staan ​​als talabs, putten, kunds of baories. Oorspronkelijk werden 84 van deze vijvers gebouwd binnen de 700 hectare van het fortgebied. Op dit moment er zijn nog 22 vijvers over, waaronder het Gaumukh Reservoir. Gaumukh ligt aan de westkant van het Fort en heeft een heilige betekenis want volgens de legende moet je als toegewijde Gaumukh Kund bezoeken om je heilige reis te voltooien. Elk reservoir ligt gemiddeld één tot twee meter onder het oppervlak. Samen kunnen de vijvers in het Fort van Chittorgarh tot vier miljard liter water opslaan, wat voldoende is voor een heel jaar. Het kan de dorst van 50.000 mensen gedurende vier jaar lessen.

Rana Kumbha-paleis

Dit paleis staat bekend om zijn schitterende architectuur en geschiedenis, en is vernoemd naar de Sisodia-dynastie. Toeristen zullen geboeid zijn als ze weten dat dit hetzelfde paleis is waar koningin Padmini zich samen met andere vrouwen in de brandstapel stortte. Het was ook de thuisbasis van de beroemde dichter Meerabai.

Padmini-paleis

Dit witte gebouw met drie verdiepingen werd gebouwd in de 19e eeuw en ligt in het zuidelijke deel van het fort. Het paleis ligt midden in een vijver en is gebouwd op de plek waar Alauddin Khilji het spiegelbeeld mocht zien van Rani Padmini, de vrouw van Maharana Rattan Singh. Er wordt algemeen aangenomen dat Aladdin verliefd was op de schoonheid van Padmini en dat de wens om haar voor zich te winnen hem ertoe bracht Chittor te vernietigen. In de strijd die volgde, werd Maharana Rattan Singh gedood en pleegde Rani Padmini Jauhar. De schoonheid van Rani Padmini wordt vergeleken met die van Cleopatra en haar levensverhaal is een eeuwige legende in de geschiedenis van Chittor.

Meera & Kumbha Shyam-tempel Chittorgarh

De Meera-tempel is gewijd aan Meera Bai en werd in 1449 gebouwd door Maharana Kumbha. Als je op zoekt bent naar rust, moet je deze prachtige tempel zeker bezoeken. In de tempel wordt  Heer Vishnu aanbeden. De prachtige tempels doen denken aan de Indo-Arische architectuur. De buitenkant van de tempel heeft een uitgesneden beeld van vijf menselijke structuren, met slechts één hoofd, wat aangeeft dat mensen van alle religies, culturen en gemeenschappen in harmonie leven.

Kalika Mata tempel

De Kalika Mata-tempel is een tempel gebouwd in de 8ste eeuw. Het was oorspronkelijk een heiligdom gewijd aan de zonnegod Surya. De tempel werd gedeeltelijk verwoest tijdens de plundering van Chittor in 1303. Van de ruines werd de tempel herbouwd door Rana Kumbha die gewijd was aan de godin Kali (Bhadrakali), ook bekend onder de regionale naam “Chittodeshwari & Suryabharnini”. Het tempelcomplex is enorm groot en hier worden ‘ratri jagrans’ (nachtelijke gebeden) georganiseerd. Het complex heeft ook een tempel gewijd aan Lord Shiva genaamd Jogeshwar Mahadev. De tempel ligt tussen het Padmini Paleis en de Victory tower.

Chittorgarh fort
Meera en Kumbha Shyam tempel
Chittorgarh fort
Kumbha tempel
Chittorgarh fort
Rana Kumbh Paleis

Kaart

Ook leuk op deze locatie:

Royal Rajasthan rondreis - 13 dagen



Regio: Rajasthan.
Provincies: meerdere.
Prijs vanaf € 1335. (Exclusief € 2,50 bijdrage calamiteitenfonds per boeking)
Rajasthan is de meest kleurrijke deelstaat van India en daarom kan deze reis met recht een hoogtepuntenreis worden genoemd. Alle voor India zo kenmerkende elementen zijn in ruime mate aanwezig: veel verkeer, maar ook heilige koeien die de straat blokkeren, paleizen, kastelen, forten, gezellige thee- en eetstalletjes, motortaxi's en riksja's, het is teveel om op te noemen.  Vanaf de bru[...]
Alle tour info