Bhubaneswar
Regio: | Oost India |
Provincie: | Odisha |
Bhubaneswar, de hoofdstad van Odisha, is een van de oudste steden van India en dé tempelstad van India. De oorspronkelijk naam van Bhubaneswar was Ekamrakshetra en de stad was een vooraanstaand religieus centrum. Volgens de bewoners was de stad de favoriete verblijfplaats van de god Shiva. Dit zie je terug in de vele tempels die de skyline domineren en die aan deze god of aan zijn incarnatie gewijd is. Shiva is een Hindoestaanse god die zowel staat voor de schepper als voor de vernietiging.
In 1956 werd de hoofdstad van Odisha vanuit Cuttack verplaatst naar Bhubaneswar. De oorspronkelijke naam Ekamra is teruggevonden in talrijke mythologische verwijzingen en epigrafische bronnen die de regio omschrijven als Ekamra Kshetra en Saiva Pitha. Bewijs hiervan is te vinden in de vele tempels in en rond de oude binnenstad, die ooit ongeveer 2.000 tempels hebben gehuisvest. De naam Ekamra Kshetra komt van de godheid van Lingaraja die oorspronkelijk onder een mangoboom (Ekamra) lag.
Architectuur in Kalinga-stijl komen samen met boeddhistische en jain-structuren en vermengen zich hier tot een cultureel erfgoed. Samen met Puri en Konark vormt Bhubaneswar een belangrijke toeristische driehoek in het oostelijke deel van India.
Afgezien hiervan is de stad voorzien van verschillende groene parken, tuinen en vijvers die zorgen voor rustige uitjes. De culinaire hoogstandjes van de stad variëren van zeevruchten tot de meest verrukkelijke vegetarische gerechten. Mogelijkheden om te winkelen zijn er volop met talloze bazaars en winkelcentra verspreid over het stadsbeeld.
In de stad worden het hele jaar door verschillende beurzen georganiseerd omtrent deze culinaire heerlijkheden. Omdat Bhubaneswar zich in de Mahanadi-delta bevindt, is het omgeven door een divers terrein met rivierbekkens, bossen en wetlands, waardoor je volop mogelijkheden hebt om te genieten van een gevarieerde flora en fauna.
Bezienswaardigheden Bhubaneswar
Bhubaneswar is de tempel stad van India en dat is niet voor niks, want vroeger stonden er ruim 7000, daarvan zijn er nu nog ruim 500 over, samen met Puri en Konark, dat ook wel de gouden driehoek wordt genoemd, een magische plek voor boeddhisten en hindoeïsten.
Ananta Vadudeva Tempel of Shree Ananta Basudev Tempel
Een bijzondere tempel in Bhubaneswar, want de ligging van deze tempel die in de 13de eeuw is gebouwd, ligt naar het westen in tegenstelling tot de meeste hindoetempels die naar het oosten gericht zijn. Deze tempel is opgedragen aan gewijd aan Krishna , een avatar van lord Vishnu en is gebouwd door koningin Devi Chandrika. De tempel is een volledige murtis (hindoeistische traditie) van lord Krishna, lord Balarama en godin Subhadra. Balarama staat onder een slang met zeven kappen, Godin Subhadra draagt een pot met juwelen en de heer Krishna heeft een knots, chakra, lotus en schelphoorn vast. Eind 17de eeuw is de tempel gerenoveerd door de Maratha’s die hun rijk aan het uitbreiden waren. Tegenwoordig wordt er in de tempel dagelijkse arti (een heilig vuurritueel) georganiseerd. Tijdens het festival van Janmashtami organiseert de tempel een groot feest met gebeden en liederen.
Bhubaneswar Lingaraj Tempel
De iconische Lingaraj-tempel is opgedragen aan Lord Shiva en wordt beschouwd als de oudste tempel in Bhubaneswar, ongeveer gebouwd in de 6de eeuw door de koningen uit de Somavamsi-dynastie. De ganga heersers hebben hier later nog toevoegingen aangebracht. De tempel heeft een typische Odishan-architectuur met een deul (toren) die oploopt tot een hoogte van meer dan 55 meter. Het is bijzonder fascinerend in de manier waarop de torentjes die op de ribben van de spits zijn gestoken, miniatuurreplica’s van de toren bevatten zelf. Bovendien is er een optische illusie in het spel, daarom ziet deze 55 meter hoge tempel er groter uit dan hij in werkelijkheid is! De muren van de tempel zijn versierd met ingewikkeld houtsnijwerk en geschriften en dragen bij aan de architectonische elegantie. Tussen januari en maart wordt het Mahashivratri-festival met veel pracht en praal gevierd.
Parashurameshvara tempel Bhubaneswar
Deze tempel is het best bewaarde exemplaar van een vroege Odia Hindoetempel uit de Shailodbhava periode (7de en 8ste eeuw na Christus). De tempel is gewijd aan de hindoegod Shiva. Er wordt aangenomen dat deze tempel rond 650 na Christus is gebouwd in een Nagara stijl. Decoraties buiten de tempel bestaande uit gravures van ganzen en bloemen, aan de onderkant is het symbool van de Purna-Kalasha te zien (een metalen pot met een grote voet en een kleine mond. Het wordt gebruikt in de rituelen in de hindoeïstische, jainistische en boeddhistische tradities als een ceremonieel offer aan de godheid of aan een geëerde gast en als een veelbelovend symbool dat wordt gebruikt om heiligdommen en gebouwen te versieren. Aan de linkerkant staat de afbeelding van een Lingam die Shiva vertegenwoordigt. Parashurashtami is het festival dat elk jaar van juni tot juli in de tempel wordt gevierd.
Mukteshwara tempel Bhubaneswar
Deze tempel is ongeveer gebouwd tussen 950 en 975 na Christus, de experts verschillen van mening over het exacte bouwjaar. Deze tempel is gewijd aan Shiva. Deze tempels is een van de eerste tempels uit Somavamshi periode. De aanwezigheid van een torana (vrijstaande sier- of gebogen poort), die geen deel uitmaakt van een andere tempel in de regio, maakt deze tempel uniek en sommige afbeeldingen geven aan dat de de bouw van deze tempel de start is geweest van een nieuwe cultuur die ruim een eeuw heeft geduurd. De meeste geleerden geloven dat de tempel de opvolger is van de Parashurameshvara-tempel en eerder gebouwd is voor de Brahmeswara-tempel uit 1060 na Christus.
Rajarani Tempel Bhubaneswar
De Rajarani-tempel is een hindoetempel uit de elfde eeuw. Men denkt dat de tempel voorheen bekend stond als de Indreshvara tempel. De Rajarani-tempel behoort grofweg tot dezelfde periode als de Jagannatha-tempel in Puri. Deze tempel staat bekend als liefdestempel vanwege de erotische gravures van vrouwen, mannen en koppels in de tempel. De Rajarani-tempel is gebouwd in de pancharatha– stijl op een verhoogd platform met twee belangrijke kenmerken: een centraal heiligdom genaamd de vimana met een bada (kromlijnige torenspits) en een uitkijkpunt genaamd jagamohana met een piramidevormig dak. De tempel is gebouwd met rode en gele zandsteen. Er zijn geen afbeeldingen in het heiligdom, en daarom is deze tempel niet specifiek aan een god gewijd.
Astasambhu Siva Tempels in Bhubaneswar
Dit is een verzameling van 8 hindoetempels gewijd aan Lord Siva. In het Uttaresvara Siva-tempelgebied bevinden zich acht tempels van identieke grootte en afmeting, plaatselijk bekend als Astasambhu. Ashta betekent acht en Sambhu verwijst naar een andere naam van Heer Shiva. Vijf tempels zijn in één lijn gerangschikt en staan ook bekend als Panchu Pandava. Volgens architectonische kenmerken denkt men dat deze tempel in de 10de eeuw na Christus is gebouwd. Het heiligdom ligt op het oosten, zoals de meeste hindoetempels. het heiligdom is vierkant en rondom de tempels staan vijf strijdwagens. De tempel is omgeven door de Godavari-tank in het oosten, de samengestelde muur van de Uttaresvara Siva-tempel in het westen en de Bindusagar-tank in het zuiden.
De Siddhesvara Siva tempel in Bhubaneswar
Deze tempel bevindt zich in het Kapilesvara-tempelgebied, het dorp Kapilesvara, de oude binnenstad, Bhubaneswar. De tempel werd gebouwd in de 15de eeuw na Christus. Men denkt dat de huidige tempel op een veel ouder heiligdom is gebouwd en dat er met de bouw van deze tempels een verschuiving heeft plaats gevonden van de rijkelijk versierde buitenkanten van tempels naar een grootser uiterlijk door de Gandi (heiligdomstoren) te verhogen, wat ertoe zou hebben geleid dat ze veel zichtbaarder en indrukwekkender waren in het wijdere landschap. Ondanks weinig versieringen aan de buitenkant van de tempel, zijn er sculpturen in twee van de nissen: Ganesha in de oostelijke nis staande op een lotusvoetstuk, en de vierarmige Kartikeya in de zuidelijke nis. De tempel staat onder de hoede van de Kapilesvara Temple Trust Board.
Naast prachtige tempels heeft Bhubaneswar nog veel meer interessante bezienswaardigheden:
Orissa State Museum Bhubaneswar
![bhubaneswar odisha state museum](https://veelzijdigindia.nl/wp-content/uploads/2024/06/bhubaneswar-odisha-statemuseum-1.jpg)
![bhubaneswar odisha state museum](https://veelzijdigindia.nl/wp-content/uploads/2024/06/bhubaneswar-odisha-statemuseum-2.jpg)
![bhubaneswar odisha state museum](https://veelzijdigindia.nl/wp-content/uploads/2024/06/bhubaneswar-odisha-statemuseum-3.jpg)
Dhauli Giri Hills
![Bhubaneswar dhauli giri](https://veelzijdigindia.nl/wp-content/uploads/2024/06/dhaulgiri-hill-peace-tempel-bhubaneswar.jpg)
![Bhubaneswar dhauli giri](https://veelzijdigindia.nl/wp-content/uploads/2024/06/bhubaneswar-dhauligiri-hills-peace-tempel-leeuw.jpg)
Dhauli Giri Hills ligt op ongeveer 8 kilometer van Bhubaneswar en is vooral bekend als de plaats van de Peace Pagoda of Dhauli Shanti Stupa. De koepelvormige Shanti Stupa heeft stenen panelen met de voetafdrukken van Lord Buddha en de Bodhi-boom. De koepel heeft vijf parasols die de vijf essentiële onderdelen van het boeddhisme symboliseren. Als het donker is, wordt hier een grootse klank- en lichtshow georganiseerd met ultramoderne projectoren die laserstralen op de stoepa stralen en de grootse geschiedenis in 3D vertellen. Deze show duurt ongeveer 35 minuten en vertelt het verhaal van het Kalinga-rijk tot de vetes van het Mauryan-rijk en de bekroning van koning Ashoka. Het eindigt met Ashoka die het boeddhisme adopteert, na de Kalinga-oorlog. In de nabijheid van de stoepa zijn uit rotsen gehouwen grotten en tempels, waaronder de tempel van Dhavaleswara.
Khandagiri en Udaygiri grotten bij Bhubaneswar
![bhubaneswar khandagiri grotten](https://veelzijdigindia.nl/wp-content/uploads/2024/06/bhubaneswar-khandagiri-grotten-trappen.jpg)
![Bhubaneswar ydaygiri](https://veelzijdigindia.nl/wp-content/uploads/2024/06/bhuhabeswar-udaygiri-grotten-vanaf-Khandagiri-grot.jpg)
![khandagiri udaygiri Bhubaneswar](https://veelzijdigindia.nl/wp-content/uploads/2024/06/bhubaneswar-udaygiri-en-khandagiri.jpg)
De grotten op 7 km van Bhubaneswar nemen je mee terug in de tijd en is waarschijnlijk de enige geregistreerde geschiedenis uit die tijd die nog steeds in mysterie is gehuld. Deze eeuwenoude, uit rotsen gehouwen grotten werden ergens rond de 2e eeuw voor Christus gebouwd door koning Kharavela van de Meghavahana-dynastie, algemeen beschouwd als de machtigste koning in de geschiedenis van Odisha. Ze werden voor het eerst ontdekt door een jonge Britse officier Andrew Sterling in de 19de eeuw na Christus. De grotten gebouwd op het Kumari-gebergte werden gebouwd voor de Jain-monniken en boden hen een plek om te verblijven en te mediteren. Van de honderdzeventien grotten die oorspronkelijk werden gebouwd, zijn er tot op de dag van vandaag slechts drieëndertig overgebleven. 18 grotten bevinden zich op de Udaygiri-heuvel en 15 op de Khandagiri-heuvel. De Archeological Survey of India (ASI) heeft de leiding over de Udaygiri-grotten..
De belangrijkste bezienswaardigheden van de Udaygiri-grotten zijn
![Bhubaneswar](https://veelzijdigindia.nl/wp-content/uploads/2024/06/bhubaneswar-Hathi-Gumpha-Udaygiri-Caves.jpg)
![Bhubaneswar](https://veelzijdigindia.nl/wp-content/uploads/2024/06/bhubaneswar-Rani-Gumpha-udaygiri.jpg)
![Bhubaneswar](https://veelzijdigindia.nl/wp-content/uploads/2024/06/bhubaneswar-ganesh-gumpa-udaygiri.jpg)
![Bhubaneswar](https://veelzijdigindia.nl/wp-content/uploads/2024/06/bhubaneswar-vyaghra-gumpha-udaygiri.jpg)
- Hathi Gumpha (grot 14): of de olifantengrot zoals deze bekend staat, draagt de inscripties van koning Kharavela. De zeventien regels vermelden over zijn vele veroveringen en zijn manier van bestuur.
- De Rani Gumpha (grot 1): of de Koningingrot; is een structuur met twee verdiepingen en prachtig houtsnijwerk. Afgezien van het prachtige houtsnijwerk staat de grot bekend om zijn akoestische eigenschappen.
- De Ganesh Gumpha (grot 10): de Ganesha-grot bekend om zijn houtsnijwerk van Jain teerthankar’s en andere sculpturen. Het beeldhouwwerk van Lord Ganesha en twee olifanten werd veel later toegevoegd.
- De Vyaghra Gumpha (grot 12): of de Tijgergrot wordt zo genoemd omdat de ingang de vorm heeft van de kop van de tijger en de deur de vorm heeft van de keel van een tijger
De grotten in de Khandagiri-heuvels vallen niet onder de bevoegdheid van de ASI. De belangrijkste grotten van Khandagiri zijn
![Bhubaneswar](https://veelzijdigindia.nl/wp-content/uploads/2024/06/bhubaneswar-Navamuni-Gumpha-Khandagiri-Caves.jpg)
![khandagiri](https://veelzijdigindia.nl/wp-content/uploads/2024/06/bhubaneswar-khandagiri-tempel.jpg)
-
-
- Barabhuji Gumpha toont de twaalf gewapende Sasana Devi’s tegenover elkaar, samen met Tirthankar-sculpturen.
- Trushula Gumpha – Je kunt de vierentwintig Jain Teerthankar’s vinden die op de wanden van de grot zijn uitgehouwen. Het beeldhouwwerk van TirthankarRishab Dev valt op.
- Ambika Gumpha – De Yaksha en Yakshini’s van elke Tirthankar zijn uitgehouwen in de wanden van de grot.
- Navamuni Gumpha is een ruw uitgesneden grot met de sculpturen van negen Jain Tirthankaras en Sasana Devis. Deze sculpturen werden in de 11e eeuw door de Somavamshi-dynastie aan de grotten toegevoegd.
-