Skip to main content

Aurangabad

Regio: West India
Provincie: Maharashta

Vernoemd naar Mughal-keizer Aurangzeb, is de stad Aurangabad bezaaid met prachtige en legendarische monumenten, een erfenis van de Mughals, die vanaf 1653 hier regeerden. Van de prachtige Bibi-qa-Maqbara, een replica van de wereldberoemde Taj Mahal, naar het formidabele Daulatabad Fort, is Aurangabad doordrenkt van geschiedenis die duidelijk is in zijn glorieuze oude bouwwerken. Aurangabad is een goede uitvalsbasis om de staat Madhya Pradesh te verkennen en een leuk weetje, de voormalige Mughal-hoofdstad heeft het grootste deel van zijn traditionele Tughlaq-keuken behouden, met Tandoors en Kebabs als lokale hoofdbestanddelen die je bij bijna elk eetcafé langs de weg vindt.

Bezienswaardigheden Aurangabad

Grotten van Aurangabad

aurangabad
grot 1
aurangabad
boeddhabeeld in grot 3
aurangabad
grot 5, 6 en 7

De Aurangabad-grotten, genesteld in de schoot van groene heuvels, zijn een genot voor historici. Ze liggen ten noorden van de stad Aurangabad in de staat Maharashtra. De grotten zijn een reeks van 12 boeddhistische grotten die dateren uit de 3de eeuw na Christus. De mystieke uitstraling van de grotten, bijna verscholen tussen weelderige heuvels, is te danken aan de duidelijke tantrische invloed in de architectuur. James Bird was de eerste die in 1847 in zijn historisch onderzoek verslag deed van de grotten van Aurangabad.

De grotten zijn in twee groepen verdeeld:

  • De westelijke groep: grot 1-5
  • De Oostelijke groep: grot 6-10.

De meeste van deze grotten zijn woongrotten (vihara’s) Experts zijn van mening dat grotten 3 en 7 het meest fascinerend zijn en zeker bezocht moeten worden. Bovendien behoren grotten 1 en 3 tot de latere Mahayana-periode. Qua plattegrond zijn de pilaren en en de detaillering vergelijkbaar met grotten 21 en 24 in Ajanta. Grot 4 is een Chaitiya, de enige in zijn soort die tijdens de latere Satavahana-periode is opgegraven. Dit zijn uit rotsen gehouwen grotten met een spectaculair panorama op het stadsbeeld en de Bibi ka Maqbara.

Grot 6 is gegraveerd met figuren van uitgedoste vrouwen. De idolen verkeren in een goede staat en geven de bezoeker een goed beeld van de esthetiek van de periode. De grot bevat ook een Boeddha-idool en een Ganesha-idool. Vrouwelijke sculpturen van met juwelen getooide vrouwen zijn er in overvloed in grot  7 en de stijl duidt op een groeiende invloed van het tantrisch boeddhisme.

Bibi Ka Maqbara

aurangabad
aurangabad

Dit is de begraafplaats van de vrouw van Mughal-keizer Aurangzeb, Rabia- Ul-Daurani alias Dilras Banu Begum, (in de volksmond bekent als Bibi). Bibi Ka Maqbara betekent “graf van de dame”. Bibi werd geboren als prinses van de vooraanstaande Safavid-dynastie van Perzië, het huidige Iran. Ze trouwde op 8 mei 1637 in Agra met prins Muhi-ud-din, die de naam Aurangzeb kreeg bij zijn troonsbestijging) . Bibi  was zijn eerste vrouw. Samen kregen vijf kinderen – Zeb-un-Nissa , Zinat-un-Nissa , Zubdat-un-Nissa, Muhammad Azam Shah en Sultan Muhammad Akbar. Bibi overleed op 8 oktober 1675 een maand na de geboorte van haar vijfde kind waarschijnlijk aan de gevolgen van kraamvrouwenkoorts als gevolg van complicaties veroorzaakt door de bevalling. Ze stond bekend om haar vrijgevigheid en goedhartigheid. Het graf waar ze ligt begraven lijkt opvallend veel op de Taj Mahal, het mausoleum van Aurangzebs moeder, Mumtaz Mahal, die in Agra begraven ligt. Het mausoleum staat ook bekend als de Taj van de Deccan.

Het mausoleum wordt omgeven door ruime Mughal-tuinen met vijvers, fonteinen, waterkanalen, brede paden en paviljoens. Het monument heeft vier minaretten, ongeveer 22 meter hoog, en de verhoogde plint is omgeven door een achthoekig rooster van wit marmer. Het graf zelf is omgeven door achthoekige schermen van marmeren traliewerk. Er zijn veel marmeren platen en schermen die het mausoleum sieren en herhaalde patronen van lotusmedaillons, rozetten en bloemmotieven hebben. Volgens inscripties bedroegen de kosten van de bouw van dit grootse monument INR 665.283 (+/- € 7200).

aurangabadAurangabad Panchakki

Panchakki ligt op een steenworp afstand van de stad en is een 17de-eeuwse watermolen. Het ondergrondse waterkanaal loopt meer dan 8 km naar zijn bron in de bergen. Het kanaal mondt uit in een prachtige kunstmatige waterval die de molen aandrijft. De legende gaat dat de molen werd gebruikt om graan te malen om garnizoenstroepen, discipelen van de grote soefi-heiligen en pelgrims te voeden die langskwamen in de 12de eeuw. In feite maakte Baba Shah Musafir, een van de grote heiligen in de soefitraditie, van dit complex zijn residentie. Onder de andere lokale attracties in het complex is er een Banyanboom, waarvan wordt aangenomen dat deze zeker 300 jaar oud is. De molen ontleent zijn naam aan de maalmolen die werd gebruikt om granen te malen voor de pelgrims.

Daulatabad Fort

aurangabad
aurangabad

Het Daulatabad Fort, ook bekend als Devgiri Fort, torent hoog boven het landschap uit op een 200 meter hoge kegelvormige heuvel en is verspreid over 95 hectare. Om boven te komen moet je 750 treden op. Dit architectonische wonder wordt vaak geprezen als een van de ‘zeven wonderen van Maharashtra’. Het ligt aan de weg van Aurangabad naar Ellora op 15 kilometer van Aurangabad. Het fort is gebouwd in 1187 door koning Bhillama V, een Yadava-heerser. Het is het toonbeeld van Deccan-doorzettingsvermogen en strategisch vernuft. In zijn hoogtijdagen werd het fort als ondoordringbaar beschouwd vanwege een gecompliceerde reeks verdedigingswerken eromheen en erin met enorm dikke muren. Munitiedepots en graanschuren die zich op het terrein bevinden, dragen bij aan de spanning van het verkennen van dit historische bolwerk. Een ander interessant kenmerk is Hathi Haud, een gigantische watertank met een capaciteit van ongeveer 10.000 kubieke meter. Tegenwoordig laat de enorme krater zien hoe groot deze tank was. Je kunt ook een bezoek brengen aan de Chand Minar, die op een hoogte van 30 ft staat. Het Koninklijke bad uit het Tughlaq-tijdperk, amg je zeker niet overslaan. Het heeft massagekamers, voorzieningen voor hete baden en stoombaden waarvoor water werd aangevoerd via goed geplaatste tanks, kanalen, pijpen, ventilatoren enz.

aurangabadJamil Baig Masjid Moskee Aurangabad

In een land waar miljoenen mensen elke dag honger lijden door armoede, draagt ​​de Jamil Baig-moskee in Aurangabad in Maharashtra haar steentje bij door twee keer per dag gratis eten uit te delen aan iedereen, ongeacht zijn of haar geloof. Naast voedsel voor de behoeftigen, serveert de moskee ook gratis voedsel aan patiënten en hun familieleden in acht verschillende ziekenhuizen in de stad. De moskee ligt aan het meer van de panchakki watermolen.

Ajanta en Ellora grotten

ajanta
Ajanta
ellora
Ellora

De stad wordt gebruikt als uitvalsbasis om de beroemde grotten van Ajanta en Ellora te verkennen en te bezoeken. De Ajanta-grotten, door UNESCO uitgeroepen tot werelderfgoed, herbergen 29 verschillende grotten, die allemaal boeddhistische kunstwerken uit de periode van 200 voor Christus tot 650 na Christus tentoonstellen. Alle schilderijen en sculpturen in de grotten zijn vervaardigd door boeddhistische monniken met behulp van eenvoudige gereedschappen zoals beitels en hamers. Deze schilderijen en sculpturen beelden een gevarieerd scala aan verhalen uit, van de Jataka-verhalen tot intrigerende verslagen van oude nimfen en prinsessen. De Ellora Caves herbergt in totaal 34 grotten en heeft sculpturen en schilderijen die niet één, maar drie verschillende religies afbeelden: het hindoeïsme, het boeddhisme en het jaïnisme. De enorme diversiteit aan sculpturen, de architectonische expertise en het eeuwenlange harde werk van ambachtslieden zullen absoluut indruk maken.

Kaart