Bhopal
Regio: | Centraal India |
Provincie: | Madhya Pradesh |
Verdeeld door het pittoreske en ongerepte Upper Lake en Lower Lake, blijft de stad Bhopal, in het hart van Madhya Pradesh, in “de tijd hangen”. Aan de ene kant van de meren ligt de bruisende oude ommuurde stad, een labyrint van smalle straatjes en Chowk. Het heeft een keur aan bazaars die altijd wemelen van de lokale bevolking die onderhandelt met winkeliers over allerlei voorwerpen, en verschillende moskeeën en steegjes. Zijn kosmopolitische tegenhanger, die ten zuiden van de meren ligt, is modern en gaat mee met de tijd. De centrale wijk staat bekend als New Market en wordt gekenmerkt door winkelcentra, luxe hotels en multi-cuisine restaurants. Dit gebied ligt in de schaduw van de Shamla-heuvels, die uitkijken over de meren en de oude stad. Bhopal, een van de groenste steden van India, heeft veel nationale parken, natuurreservaten en zoölogische parken vol flora en fauna. Bovendien biedt de stad de perfecte setting voor fijnproevers. Het is dit contrast dat Bhopal een prachtige mix maakt van oud en nieuw, verleden en heden, rustiek en stijlvol.
Bhopal
Opgericht door Paramara-koning Raja Bhoj in de 11e eeuw, stond Bhopal eerder bekend als Bhojpal. De stad is een samenvloeiing van ouderwets cultureel erfgoed en new-age stadsplanning. De stad heft nog steeds kenmerken van de machtige vrouwelijke heersers, die tussen 1819 en 1926 regeerden, in de vorm van verschillende monumenten zoals de Gohar Mahal. Het draagt ook voetafdrukken van de Mughals en de Afghanen en toont invloeden van het hindoeïsme, de islam en het boeddhisme die met perfectie zijn verweven met elkaar.
Bezienswaardigheden Bhopal
De meren van Bhopal
Gescheiden door een brug genaamd Pul Pukhta zijn twee prachtige meren, Upper Lake en Lower Lake met elkaar verbonden. Samen zijn ze misschien wel de mooiste en meest pittoreske meren van het land, met uitgestrekte groene tuinen en kristalhelder water.
Upper Lake Bhopal
Het Bada Talaab of Bovenmeer of Bhojtal is een van de oudste kunstmatige meren van het land, gebouwd in de 11e eeuw. Verspreid over een oppervlakte van 36 vierkante kilometer, kan je hier ook verschillende watersporten beoefenen. Geniet in de avond van een prachtige zonsondergang, waarbij het lijkt alsof het hele meer in brand staat! Het Upper Lake werd gebouwd door Raja Bhoj in de 11e eeuw. De legende gaat dat Raja Bhoj leed aan een huidaandoening die geen enkel medicijn of kruid kon genezen. Een heilige raadde hem aan om een tank te bouwen die het water uit 365 zijrivieren combineert en erin te baden om zijn pijn te verzachten. Zo ontstond het Bovenmeer. Het is het oudste door de mens gemaakte meer dat ten westen van Bhopal ligt. In 2011 werd het omgedoopt tot Bhojtal ter ere van de koning. De pilaar op een hoek van het meer bevat het standbeeld van Raja Bhoj.
Lower Lake Bhopal
Ten oosten van Bhojtal ligt het Chota Talaab of Lower Lake, gebouwd door Chote Khan, een minister van Nawab Hayat Mohammad Khan, in 1794. Samen met het bovenmeer staat het lower lake bekend als de Bhoj Wetlands. Via een sluis zijn beide meren met elkaar verbonden want het Lower Lake heeft geen eigen bron van zoet water en ontvangt het water van het Upper Lake. De meren staan voor sereniteit, maar lijden helaas aan vervuiling door het rioolwater. De overheid onderneemt stappen om het vervuilingsprobleem van het meer op te lossen. De gazons rond dit meer zijn wel goed onderhouden en ook hier kun je wandelen of genieten van een prachtige zonsondergang. De wetlands herbergen ook veel vogels, dus houd de gevleugelde inwoners van Bada en Chota Talaab in de gaten!
Bhopal Gohar (Gauhar) Mahal
Een unieke samensmelting van hindoeïstische en Mughal-architectuur, Gohar Mahal werd gebouwd door de eerste vrouwelijk heerser van Bhopal Qudisiya Begum of Gohar Begum. Het is gebouwd in 1821 en beschikt over een ruime hal met uitzicht op een prachtig meer in de buurt. De Mahal heeft natuurlijk verlopende paden, geplaveide binnenplaatsen en interieurs die een ode zijn aan het rijke culturele erfgoed van de stad. Het paleis ligt op een oppervlakte van 4,65 hectare, aan de oevers van het prachtige Upper Lake van Bhopal. Omringd door weelderig groen, is het een van de meest bijzondere locaties waar je een glimp van het Koninklijke verleden van Bhopal kan zien.
Bhopal Moti Masjid Moskee
Moti Masjid is een van de vele moskeeën in Bhopal. Hoewel de moskee relatief kleiner is in vergelijking met de andere prachtige en historische monumenten die majestueus in de ‘stad van moskeeën’ staan, is de Moti Masjid van groot belang. Dit beroemde historische monument werd gebouwd door Sikander Jehan Begum van Bhopal, dochter van Qudusiya Begum, in het jaar 1860. Sikander Begum was een onconventionele vrouw die de slavernij afschafte en de trend van de progressieve vrouw in de hele stad zette. De moskee, in de volksmond bekend als de Parelmoskee, bevindt zich in het hart van de stad en vertegenwoordigt de rijke geschiedenis van de Bhopal Begums in India. De architectuur van de Moti Masjid in Bhopal lijkt opvallend veel op de architectuur van de Jama Masjid in Delhi, behalve qua omvang. De Moti Masjid heeft een witte marmeren gevel met twee kleine koepels op de top. De twee donkerrode torens aan weerszijden van de hoofdstructuur van de moskee zijn even mooi en fascinerend. De moskee is het beste te bezoeken in de vroege ochtenduren, wanneer er minder mensen zijn en men in stilte en vrede kan bidden.
Jama Masjid Moskee Bhopal
Jama Masjid, gebouwd tijdens de periode van Quidisiya Begum, staat officieel bekend als Taj-ul-Masajid, wat zich vertaalt naar “Kroon onder de moskeeën”. De prachtige architectuur van Jama Masjid pronkt met klassieke islamitische architectuur met zijn prachtige heiligdom en twee hoge minaretten. Het is de grootste moskee van het land en wordt ook gerekend tot de grootste van het continent. De charme en religieuze betekenis van Jama Masjid trekken toegewijden van over heel Bhopal en van veraf. De moskee is verspreid over een groot gebied en het eenvoudige en charmante ontwerp is van veraf te zien. Het is gemaakt van rode stenen en heeft twee minaretten die de hoofdstructuur flankeren. Het hele oppervlak van Jama Masjid is versierd met zorgvuldige houtsnijwerken en sierlijke ramen, waarbij de drie marmeren koepels afsteken tegen het contrast van de blauwe lucht. Binnen het complex zijn een kleine vijver en het koninklijke marktgebied aanwezig.
Birla Mandir
Gebouwd op de top van de Arera heuvels is de Lakshmi Narayan Tempel, beter bekend onder de naam Birla Mandir een bijzonder mooie tempel met panoramisch uitzicht over de stad. De tempel werd gebouwd ter ere van Lakshmi, de godheid van rijkdom en haar partner Vishnu (ook bekend onder de naam Narayan), de beschermer van het universum. Vandaar de naam Lakshmi Narayan. Omringd door groen en een eeuwenoude charme, is de tempel een heiligdom voor Heer Shiva en Parvathi, die troost en rust biedt aan de gelovigen. De grote tempel, verspreid over 7,5 hectare, versierd met goed onderhouden gazons en tuinen, fonteinen en sculpturen, trekt duizenden mensen tijdens de festiviteiten van Janmashtami en Diwali. De Lakshmi Narayan-tempel werd opgericht door de beroemde industriële familie – de Birla Group en ingehuldigd door Mahatma Gandhi.
De Birla-tempel herbergt ook het beroemde Birla Museum, waar je de overblijfselen van Madhya Pradesh’s glorieuze prehistorische tijdperk kunt bekijken. Het museum bevat objecten die door de paleolithische en neolithische mens zijn gebruikt, stenen sculpturen uit de 7de tot 13de eeuw voor Christus en manuscripten en terracotta die behoren tot de 2de eeuw voor Christus.
Rani Kamlapati Palace
Rani Kamlapati Palace is de herdenking van het glorieuze verleden van Bhopal. De residentie van Rani Kamlapati is een historisch paleis gelegen in het hart van het Kamla park. Koningin Kamlapati was de vrouw van een Hindu Gond Tribe krijgsheer – Nawal Shah. Bhopal was het grondgebied van de Gond stammen die het paleis bezaten met uitzicht op het Bovenmeer en het Benedenmeer. Raja Bhoj bouwde het paleis over de massieve muur van de dam die de twee meren scheidde. Rani Kamlapati Palace lijkt absoluut niet op de gebruikte architectuur uit de 18de eeuw. Het paleis is gebouwd van Lakhauri bakstenen en heeft puntige bogen over “gekreukelde” pilaren. De kantelen zijn gevormd als waterlotussen ter ere van de naam van de koningin. Volgens de geschiedenis van het paleis pleegde koningin Kamlapati zelfmoord door in 1723 in het meer te springen. Aan de westkant van het paleis liggen de overblijfselen van het Fatehgarh Fort, gebouwd door Sardar Dost die het paleis kort na de dood van de koningin overnam. Dit monument is een doolhof van pilaren en lange trappen met uitlopende bogen richting de tuin en balkons met uitzicht op het meer. Hier is tegenwoordig het kantoor voor archeologisch onderzoek van India gevestigd.
Bhopal Bharat Bhavan
Een van de meest prestigieuze nationale instituten in het land voor podiumkunsten en beeldende kunst, Bharat Bhavan is ontworpen door architect Charles Mark Correa in opdracht van de regering van Madhya Pradesh. Het museum is in 1982 geopend door de toenmalige premier van India, mevrouw Indira Gandhi. Het multi-art center is opgezet om een interactie te creëren tussen verbale, podiumkunsten en beeldende kunst. Bharat Bhavan heeft een kunstgalerie, een theater, repetitieruimtes en bibliotheken met Indiase poëzie, een workshop voor schone kunsten, klassieke en volksmuziek, evenals binnen- en buitenauditoria. Artiesten uit het hele land treden hier op tijdens de verschillende evenementen die verband houden met de vrije expressie van gedachten.
Bezienswaardigheden buiten Bhopal
Van Vihar National Park
Het Van Vihar National Park ligt bovenop een heuvel nabij het prachtige Upper Lake. Het nationale park categoriseert dieren in 2 categorieën, namelijk carnivoren en herbivoren. Herbivoren (zoals de rode aap, sambhar, zwarte bok, blauwe stier, nilgai, chausingha, wild zwijn, cheetal, stekelvarken, haas, gewone langoer en rhesusaap) mogen vrij rondlopen, terwijl carnivoren (zoals leeuw, tijger, beer, panter en hyena) in afgesloten gebieden worden gehouden en daarmee ook veilig weggehouden worden van mensen. Het beschermde gebied strekt zich uit over een uitgestrekt gebied van 4,45 km2 en garandeert volledige veiligheid voor dieren tegen stroperij en andere illegale activiteiten.Terwijl vogels de lucht vullen met onophoudelijk getjilp, kun je krokodillen en schildpadden spotten die in de zon liggen te zonnebaden. Een belangrijke attractie in Van Vihar is de reptieleneenheid, waar je slangen zoals pythons en cobra’s kunt vinden. Er is ook een speciale sectie gewijd aan een verscheidenheid aan insecten en vlinders. Een groot aantal vogels bezoekt het park tijdens hun trekperiode. Er zijn tot nu toe ongeveer 200 vogelsoorten geregistreerd, waaronder de oosterse witruggier. In de jaren 2010 werd een gierenfokcentrum ontwikkeld voor het herstel van de populaties van de oosterse witruggier. Pijlstaart, vlekbekken, brahmaanse eend, krakeend, roodkuifkarper, pauwen en 60 soorten levendig kleurrijke vlinders zijn hier te vinden. Het is erg leuk om dit park per fiets te ontdekken en om een safari te maken. Het park is 445 hectare groot. Van Vihar Park werd in 1981 uitgeroepen tot nationaal park onder de Wildlife Protection Act. Het is het hele jaar open voor bezoekers, zelfs tijdens de moesson, wanneer de meeste andere Indiase nationale parken gesloten zijn. De beste tijd om hier te komen is tussen juli en september, wanneer de kans het grootst is om een witte tijger te zien.
Tijdschema:
april – juli: 06:00 – 19:00 uur
augustus – oktober: 06:30 – 18:30 uur
november – 15 februari: 06:30 – 18:00 uur
16 februari – april: 06:30 – 18:30 uur
Bhimbetka Rock Shelters
Een archeologisch wonder, de Bhimbetka Rock Shelters nemen toeristen mee terug in de tijd. Ze staan sinds 2003 op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Met ongeveer 500 schilderijen die sterk lijken op die in het Kakadu National Park in Australië, grotschilderingen van de Bosjesmannenstam uit de Kalahari-woestijn en het Opper-Paleolithicum Lascaux in Frankrijk, trekt Bhimbetka toeristen van heinde en verre aan. De schilderijen, gemaakt met natuurlijke kleuren die eeuwenlang bewaard zijn gebleven, werden in 1957 ontdekt door VS Wakankar tijdens een opgravingsexpeditie en tonen het leven van een verloren gemeenschap die hier duizenden jaren geleden woonde. Scènes van paardrijden en olifanten rijden, honing verzamelen, jagen op voedsel, dansen enz., Zijn tot in de kleinste details te zien. Gelegen ten zuiden van Bhopal, op een afstand van ongeveer 46 km, heeft het rotsachtige terrein van de Vindhya-reeksen meer dan 600 schuilplaatsen. Volgens de legende is Bhimbetka afgeleid van ‘Bhimbaithka’, wat de zitplaats betekent van Bhima, de sterkste van de vijf Pandava-broers uit het epische Mahabharata.