Konark
Regio: | Oost India |
Provincie: | Odisha |
Konark is een middelgrote stad in het Puri District, in de staat Odisha, met de prachtige Zonnetempel, een van de mooiste architectonische locaties in India.
Konark ligt aan de kust bij de Golf van Bengalen, op 65 kilometer van de hoofdstad Bhubaneswar en op 36 kilometer van Puri. Samen vormen zij de gouden tempeldriehoek in het oosten van India.
Zonnetempel Konark
De Zonnetempel is het hoogtepunt van de hindoeïstische Orissan-architectuur en is uniek qua sculpturen en de kwaliteit van het houtsnijwerk. De tempel is gewijd aan de hindoeïstische zonnegod SuryaTekstueel bewijs geeft aan dat Narasimha I (die regeerde tussen 1238 en 1264) van de oostelijke Ganga-dynastie de tempel in 1250 bouwde. Dit is aannemelijk aangezien gebeurtenissen met koninklijke jachten en militaire taferelen ook op de reliëfs zijn afgebeeld. De Zonnetempel is waarschijnlijk gebouwd om Narasimha’s militaire overwinning op moslimtroepen in Bengalen te vieren. Op deze manier zou hij van plan zijn geweest zijn recht om te regeren te versterken alsof het door de goden was aangesteld.
Het complex werd gebouwd in de 13e eeuw en lag oorspronkelijk aan de kust, maar de zee ligt nu ruim twee kilometer verderop. Er wordt aangenomen dat de bouw van het hele complex zestien jaar heeft geduurd. Dat hier sprake is van toewijding en vakmanschap is in elk deel van de tempel terug te zien door de precisie die hier gebruikt is.
Opbouw zonnetempel Konark:
een hoofdheiligdom dat is verbonden met een ingang en gebedsruimte; Hiervoor, en los daarvan, bevindt zich een danszaal met pilaren. De buitenkant van het samengevoegde heiligdom en de entreehal worden versierd met twaalf paar grote wielen. Samen vertegenwoordigen de twee gebouwen de strijdwagen van Surya. De beelden van zeven galopperende paarden trokken vroeger de strijdwagen, maar nu is er nog maar één paard goed bewaard gebleven. De paarden waren opgesteld met vier aan de ene kant en drie aan de andere kant, zodat de strijdwagen in cirkels zou rijden. Tussen de wielen zie je versierde sculpturen van verliefde paren, dansende meisjes en nimfen. Men denkt dat de twaalf wielen, één voor elke maand en dat de zeven paarden de dagen van de week vertegenwoordigen, de 24 wielen betekenen 24 uur per dag, en de acht grote spaken duiden perioden van drie dagdelen aan.
De tempel is, net als veel andere hindoetempels, op een sokkel van de grond verheven om de heiligheid ervan te benadrukken. Het dak en de bovenbouw van het hoofdheiligdom, dat een hoogte bereikte van ongeveer 69 meter, bestaat niet meer, dat is in de 19de eeuw ingestort. Veel beelden en sculpturen werden in de loop van de 19e eeuw naar andere tempels en musea verplaatst. De entreehal heeft nog steeds zijn piramidevormige dakconstructie, maar kan niet worden betreden omdat het hele gebouw begin 20e eeuw met steen en zand werd gevuld om ervoor te zorgen dat het niet ook instortte. De Zonnetempel werd in 1984 uitgeroepen tot UNESCO- werelderfgoed en in 2022 werd een project gestart om het zand te verwijderen en de entreehal te herstellen.
Andere bezienswaardigheden Konark:
Archeologisch museum Konark – (Sun tempel museum)
Het Archeologisch Museum bevindt zich op een steenworp afstand van de Zonnetempel in noordelijke richting. het museum is gebouwd in 1968 en heeft vier zalen met 260 verschillende architectonische stukken en sculpturen. De eerste zaal heeft 62 antiquiteiten waaronder het beeld van Surya in zandsteen, het door de Khandolite gebouwde gereconstrueerde wiel en verschillende incarnaties van Lord Vishnu. In de tweede zaal zijn 108 oudheden, waaronder een stuk gereconstrueerde tempelmuur, de trommelaar en de kop van een krokodil uit de nabijgelegen rivier. In de derde zaal zijn 45 objecten zoals hemelse nimfen, een afbeelding van Surya Narayana, Gaja Vyala, de koning en zijn troepen. Recent is er een vierde zaal toegevoegd met in totaal 45 stukken, waaronder een brullende leeuw, een man die is vastgebonden aan een olifantenslurf, paren en koningsgetuigen die dansvoorstellingen bijwonen.
Konark Navagraha Tempel (tempel van de negen planeten)
De Navagraha-tempel, ook wel bekend als de tempel van de negen planeten of Nine planet Shrine, ligt net buiten het zeer populaire Konark Sun Temple-complex en is een van de populaire heiligdommen in Odisha. De tempel is gewijd aan negen hemellichamen uit de hindoe-astronomie, en daar is de naam Navagraha aan ontleend. Surya (Zon), Mangala (Mars), Chandra (Maan), Shukra (Venus), Shani (Saturnus), Brihaspati (Jupiter), Ketu (Zuidelijke Maansknoop) en Rahu (Noordelijke Maansknoop) zijn de negen hemellichamen. Er is een 6 meter lange en 1,2 meter hoge chlorietplaat die eerder boven de ingang werd geplaatst, maar nu zijn plaats in het tempelcomplex heeft gevonden. Deze chlorietplaat is prachtig uitgehouwen in afbeeldingen van negen planeten die worden aanbeden in de Navagraha-tempel. Deze negen hemellichamen zijn versierd met gekleurde kleding, waarbij elk doek een andere grahas (hemellichamen) voorstelt. Bovendien heeft de architectuur van de tempel een middeleeuws ontwerp.
Ramachandi Tempel Konark
De Ramachandi-tempel ligt aan de oevers van de Kusabhadra-rivier. Er gaan twee verhalen rond er de toewijding: een aantal mensen denkt dat Godin Ramachandi, de godheid van deze tempel is, maar er zijn ook mensen die denken dat Mayadevi, de vrouw van Surya (zonnegod) de godin is die hier wordt aanbeden. Vanuit architectonisch oogpunt is de tempel van Ramachandi niet interessant, maar vanuit religieus oogpunt is het een van de beroemde Shakti-pitha’s. Verschillende legendes leggen uit hoe deze Shakti Pithas ontstonden. De meest populaire is gebaseerd op het verhaal van de dood van de godin Sati . Vol verdriet droeg Shiva Sati’s lichaam met zich mee, haalde herinneringen op aan hun momenten als koppel, en zwierf ermee door het universum. Vishnu had haar lichaam in 51 lichaamsdelen gesneden die vervolgens op aarde vielen om heilige plaatsen te worden waar alle mensen hulde kunnen brengen aan de godin. Om deze enorm lange taak te voltooien, nam Shiva de vorm aan van Bhairava. Deze Shakti Pitha’s vind je in India, Sri Lanka, Bangladesh, Nepal, Pakistan, Bhutan en Tibet.
Strand Konark
Ramchandi strand Konark
Ramchandi wordt beschouwd als een van de mooiste stranden van zowel Odisha als India. Gelegen op de kruising van de rivier de Kusabhadra en de Golf van Bengalen, dankt het strand zijn naam aan de godin Ramchandi, de godheid van de Konark-regio die ook wordt beschouwd als de gemalin van de zonnegod. Het ligt aan de Marine Drive, op 7 km afstand van Konark. Het lijdt geen twijfel dat duizenden aanbidders van de godheid de plaats elk jaar bezoeken in de hoop hun wensen te vervullen. Het strand is wel enigszins geïsoleerd, maar brandschoon. Op het lange strand zijn voldoende mogelijkheden voor watersporten. Een wandeling langs het strand met de koele zeebries die zachtjes waait, zorgt voor een onvergetelijke ervaring.