Veel gestelde vragen
- De kleurcode van het reisadvies van India is rood voor de regio’s Ladakh, Jammu, Aksai Chin en Kasjmir, voor de deelstaat Manipur en voor de grensgebieden tussen India en Pakistan. Wat uw situatie ook is: reis er niet heen. Het is er te gevaarlijk. Lees meer onder Regionale risico’s.
- Kleurcode oranje geldt voor het grensgebied tussen India en Myanmar, Bangladesh en China, en voor de deelstaten Mizoram, Nagaland en Chhattisgarh, en voor gebieden in de deelstaten Jharkhand, Odisha, West-Bengalen, Andhra Pradesh en Maharashtra. Reis alleen hierheen als het noodzakelijk is. Het is niet veilig er op vakantie te gaan.
- Voor de rest van India geldt kleurcode geel. U kunt hierheen reizen. Maar let op: er zijn bijzondere veiligheidsrisico’s.
De ideale manier om te reizen in India is een combinatie van trein, binnenlandse vluchten en auto met chauffeur. Je leest hier alles over de mogelijkheden
India heeft een divers klimaat en kent drie seizoenen: het hete seizoen (zomer), het koele seizoen (winter) en het moessonseizoen (regentijd) en toch is het het klimaat in India is zeer divers. Door de ligging, de grootte en verschillen in geografie heeft India te maken met verschillende klimaatzones. Je leest hier meer over de beste reistijd.
Ja, om India binnen te komen heb je een visum nodig. Deze moet je voordat je gaat reizen aanvragen via deze site: visum India
Het is NIET mogelijk om een visum “on arrival” te krijgen/kopen.
India is een veilige reisbestemming. Criminaliteit kan overal voorkomen, dus wees wel alert.
In de meeste hotels kan je een kluisje huren. Loop niet te opzichtig rond met dure spullen als camera’s, sieraden en fotoapparatuur.
In India zijn 415 verschillende talen, maar de officiële taal van India is Hindi. Met Engels kun je goed terecht in India, zeker in de toeristische plaatsen. In de kleinere, lokale dorpjes lukt dat meestal niet. Ongeveer 25 % van de bevolking is analfabeet.
India is een goedkope vakantiebestemming. Voor weinig geld kun je genieten van leuke accommodaties en het heerlijke eten.
De prijs van een maaltijd is afhankelijk van de plaats waar je het gaat eten. Heel goedkoop is het om bij een stalletje op straat te eten, maar er zijn ook talloze luxe restaurants. Een hoofdgerecht kan je al bestellen vanaf 5 euro per persoon.
De nationale munteenheid van India is de Rupee (Rs) en is verdeeld in 100 Paisa. Er zijn biljetten van Rs. 1, 2, 5, 10, 20, 50, 100 en 500. Muntjes zijn er in 5, 10, 20, 25 Paisa en Rs. 1, 2 en 5. Het is verboden om Rupees het land in te voeren. Export is alleen toegestaan wanneer je doorreist naar Nepal, Bangladesh, Pakistan of Sri Lanka. Met je bankpas kunt je bijna overal in India eenvoudig en snel geld uit de geldautomaat halen. Vergeet niet je bankpas in stellen op India, Azië of werelddekking. Ook met je creditcard kun je op de meeste plaatsen terecht, maar hier heeft u wel een pincode voor nodig. Alleen uw handtekening volstaat niet meer! Let op: als je cash geld gaat pinnen met uw creditcard, dan worden meestal extra kosten in rekening gebracht. Koers van de rupee: RS 90 is ongeveer 1 euro of 100 RS is ongeveer € 1,10 (koers december 2024)
Op markten en bij souvenirwinkels in India is het gebruikelijk om af te dingen. Het is een heel leuk en indrukwekkend spel. Wees vriendelijk en respectvol naar de verkoper, dan krijg je meer voor elkaar.
- Vraag de verkoper naar de prijs
- Doe een tegenbod van ongeveer 25 % van de gevraagde prijs
- De verkoper maakt lachende dramatische gebaren dat het veel te weinig is en komt opnieuw met een iets lager bod.
- Doe een tegenbod
- Ga door tot je ongeveer op 50-60 % van de oorspronkelijke prijs zit.
- Als de verkoper akkoord gaat, moet je het artikel wel kopen. Het is een belediging om dan weg te lopen als je een prijs bent overeengekomen.
- Weglopen kan alleen als je nog geen prijsafspraak hebt gemaakt. Als de verkoper je terugroept, zit je goed qua prijs. Roept hij je niet terug, dan weet je dat je te echt te laag zit. Biedt bij de volgende verkoper dan wel meer dan het laatste bod.
Bij supermarkten en winkelcentra worden vaste prijzen gehanteerd.
India heeft een voltage van 120-230 Volt. Meestal heb je een wereldstekker nodig, het oude Britse type met drie polen. Een enkele keer kom je een Europees stopcontact tegen en vaak kan je een Europese stekker ook in het Britse type stopcontact steken. Een zaklamp is ook handig om mee te nemen. De elektriciteit valt soms uit.
In India kan je geen water uit de kraan drinken. Drink alleen water uit flessen en controleer of de dop van de fles verzegeld is. Het kraanwater is op zich wel te drinken als het gekookt is, maar het heeft dan wel een chloorsmaak.
Beter is het ook om geen ijsblokjes in je drankje te bestellen. Ook rauwe groentes worden vaak met kraanwasser gewassen. Eet deze dus alleen gekookt.
De Indiase keuken is smaakvol, kruidig en kleurrijk
Bekend om zijn diversiteit die varieert in elke regio heeft India een levendig assortiment van ontelbare gerechten. Het wordt gekenmerkt door het subtiele en verfijnde gebruik van kruiden, granen, fruit en groenten die allemaal in het land worden verbouwd. Vanwege het boeddhisme, hindoeïsme en jaïnisme wordt er veel vegetarisch gegeten.
India heeft ruim aanbod in verblijf
India is groot en daarmee zijn er dan ook talloze mogelijkheden om te overnachten. Miljoenen mensen, zakenreizigers, toeristen en pelgrims, reizen naar en in het land. Mogelijkheden tot overnachten in India zijn er voor elk budget. Verspreid over het hele land vindt u een ruim aanbod van accommodaties, variërend van luxe en westerse 5-sterrenhotels en gerenoveerde paleizen tot idyllische strandhuisjes en eenvoudige en spotgoedkope plekken voor backpackers. Moderne hotels, boutique hotels en hotels die zich richten op zakelijke reizigers vindt u vooral in de grote steden en rondom de toeristische plaatsen met belangrijke bezienswaardigheden.
Bij het bezoeken van religieuze plekken, paleizen en het platteland moet je je bescheiden kleden en zorgen dat je schouders en knieën bedekt zijn. Vergeet niet je hoed af te zetten als je een tempel of pagode betreedt.
Nee, de reizen van Veelzijdig India zijn op individuele basis. Dit programma wordt samengesteld aan de hand van jouw persoonlijke wensen. Je reist in een auto met chauffeur, de trein of een binnenlandse vlucht. Transfers kunnen dan ook geregeld worden.
Sommige excursies kunnen wel in groepsverband zijn, zoals bv. een safari in een van de natuurparken.
Nee, olifanten kunnen prima zware voorwerpen voorttrekken, maar zijn niet gebouwd om mensen op hun rug te dragen. Daarbij zijn de olifanten vaak onder zeer slechte omstandigheden ‘getraind’. Veel olifanten die in de toeristenindustrie terechtkomen worden niet goed behandeld.
Bij Veelzijdig India kan je dan ook geen excursie boeken met olifantenritjes. Bezoek deze zelf ook niet.